Želje Sloveniji ob 30. obletnici

Vse dobro ob 30. obletnici osamosvojitve so Sloveniji zaželele tudi osrednje institucije EU in njeni predstavniki. Čestitali so ji tudi evropski poslanci iz Slovenije. V Bruslju pa je danes v novo slovensko narodno nošo oblečen znameniti deček, ki lula, Manneken Pis.

“Vsem slovenskim prijateljem čestitamo ob dnevu državnosti! Želimo vam lep dan,” je v voščilu na Twitterju v slovenščini zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki bo drevi nagovoril tudi zbrane na slovesnosti ob dnevu državnosti in prevzemu predsedovanja Svetu EU v Ljubljani.

Vesel dan državnosti je na Twitterju Sloveniji zaželela tudi Evropska komisija, ki je ob tem spomnila, da se je naša država EU pridružila leta 2004 v okviru največje širitve unije doslej.

Komisar za krizno upravljanje iz Slovenije Janez Lenarčič pa je vsem državljanom zaželel “lepo praznovanje dneva državnosti in odločno pot naprej, v skladu z vrednotami in načeli, ki smo jih kot temeljno vodilo naše države skupaj dogovorili pred 30 leti”.

Sloveniji je na Facebooku čestitalo tudi predstavništvo Evropskega parlamenta v Sloveniji. “Demokracija in suverenost nista za vselej zagotovljeni, za njuno trdnost in vitalnost se moramo vsi aktivno zavzemati iz dneva v dan,” so zapisali.

Vse najboljše so Sloveniji ob prazniku zaželeli tudi slovenski evroposlanci. “Naj nam tokratno praznovanje dneva državnosti prinese močno sporočilo o tem, kako veliki smo lahko kot narod, če se povežemo v skupni ideji. Zgolj povezani in enotni lahko premagamo težke preizkušnje in dosegamo velike zmage,” je tvitnil Milan Zver (EPP/SDS).

Ljudmila Novak (EPP/NSi) je že na predvečer praznika zapisala, da je “samostojna država veliko več kot le en politik”. “Osamosvojitvena politika je bila predvsem posledica želje Slovenk in Slovencev po svoji lastni državi. Brez ljudi tudi države ni,” je poudarila. Danes je dodala, da si Slovenija zasluži več medsebojnega spoštovanja.

K večji enotnosti in povezanosti pa je ob praznovanju 30-letnice samostojnosti pozval evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS). “Upam, da bo zgledom slovenskega naroda, uspešnim posameznikom, sledila tudi naša politična srenja, da bomo vsi skupaj najprej ponosno in veselo proslavili 30-letnico naše čudovite države, potem pa izkoristili priložnost in se izkazali pri predsedovanju Slovenije Svetu EU,” je zapisal na svoji spletni strani.

Vse najboljše so Sloveniji prav tako zaželeli Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba Renew/LMŠ) ter Milan Brglez in Tanja Fajon (oba S&D/SD). Slednja je v poslanici zapisala, da je država veliko več kot vlada, institucije, zakoni in ozemlje.

V Bruslju, kjer imajo institucije EU sedež, je sicer ob današnjem prazniku znameniti deček, ki lula, Manneken Pis znova odet v slovensko narodno nošo. Slovensko veleposlaništvo v Belgiji je v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in izdelovalko Andrejo Stržinar priskrbelo novo gorenjsko nošo zanj, so navedli na veleposlaništvu.

Kip so odkrili ob slovenskih ljudskih pesmih, ki sta jih izvajali pevki Dada Kladenik in Mojca Potrč, ter zvokih himne reda prijateljev Manneken Pisa.

Na predvečer današnjega praznika je bila stavba stalnega predstavništva v Bruslju in veleposlaništva v Belgiji osvetljena s svetlobno projekcijo, na kateri so bile predstavljene naravne lepote Slovenije. Stavba bo osvetljena tudi danes.

Voščilom se je pridružila še italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc. “Slovenija je, kljub temu da je mlada demokracija, pokazala daljnovidnost in trdnost pri sprejemanju temeljnih evropskih vrednot z odločitvijo za vstop v Severnoatlantsko zavezništvo in schengensko območje,” je zapisala. “Italija in Slovenija imata skupno prihodnost v veliki družini, ki se imenuje Evropa,” je dodala.

DELITE
Pomakni se na vrh