Zdravilna moč lubenice

Lubenica je eno izmed najbolj znanih živil, ki se v tradicionalni kitajski medicini (TKM) uporablja za naravno hlajenje telesa. V kitajskem zeliščarstvu uporabijo vse dele lubenice, vključno s sadjem, lupino in semeni. Zmleta semena so pogosto vključena v druga zelišča, ki se uporabljajo kot diuretiki in tako pomagajo pri zdravljenju okužb sečil.

Dve aktivni sestavini lubenice

  • Glavna sestavina lubenice je aminokislina citrulin, ki okrepi produkcijo ogljikovega dušika (NO), s čimer se povečata pretok krvi v telesu in dotok kisika ter energijskih substratov aktivnim mišicam, topi pa tudi maščobo. Citrulin je močno koncentriran v skorji.
  • Druga glavna sestavina je curcubocitrin, ki pomaga zmanjšati povišan krvni tlak, širi kapilare in izboljša prekrvitev v telesu. V večji koncentraciji je v semenih.

10 razlogov, zakaj se je v poletnih mesecih dobro posladkati z lubenico

  • Lubenica je naravni diuretik, ki pomaga povečati pretok urina, vendar ne obremenjuje ledvic (za razliko od alkohola in kofeina).
  • Lubenica pomaga jetrom pri predelavi amonijaka, kar razbremeni ledvice.
  • Pomaga uravnotežiti pH v telesu.
  • Deluje kot čudovit antibakterijski, protivnetni, antioksidativni in prebavni pripomoček in kot nežno odvajalo.
  • V poletnih mesecih naravno ohladi telo oziroma organe, zato ni treba posegati po ledenih pijačah in sladoledu.
  • Uporabimo jo lahko tudi pri opeklinah, tako da kolobar lubenice za 20 do 30 minut položimo na opečen del (podobno kot aloe vero).
  • Zaradi njenih hladilnih lastnostih pomaga umiriti jezo, razdraženost in vzkipljivost.
  • Bogata je z vitaminoma A in C, preprečuje tudi kopičenje holesterola in oblog na žilah, spodbuja zdravje srca in lajša različna vnetna stanja, kot je artritis.
  • Antioksidanti in karotenoidi v lubenici ščitijo pred degeneracijo rumene pege.
  • Karotenoid likopen ščiti telo pred rakom prostate, pljuč, debelega črevesa in danke. Med drugim ščiti genski material belih krvnih celic, ki so odgovorne za zaščito telesa pred nalezljivimi boleznimi.

Recept za razstrupljanje ledvic

6 skodelic mesa lubenice
1 olupljena limeta
par listkov poprove mete
* 1 skodelica razrezane skorje – lupine lubenice (uporabite samo, če je organskega izvora)

Vse sestavine potlačite skozi sokovnik, da se iztisne sok iz vseh vsebin. Pijte počasi, po požirkih in ne dodajajte ledu.

Kdaj se lubenici raje izogniti?

Po TKM spada lubenica med hladna živila, zato se uživanje lubenice ne priporoča ljudem, ki imajo v telesu preveč hladu, na primer mrzle roke in noge, preveč nakopičene vlage, mehko blato in diarejo, prebavne težave in napihnjenost ter ženskam, ki želijo zanositi in so šibke konstitucije. Hlad lubenice namreč prodre v organe, pri ženskah ohladi tudi maternico in jajčnike, zato zdravniki TKM uživanje lubenice ne priporočajo ženskam, ki želijo zanositi.

DELITE