NIJZ objavil Počitniški koledar zdravja 2021

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je na svojem spletišču objavil Počitniški koledar zdravja 2021, ki se začne s četrtkovim koncem šolskega leta. Z različnimi nalogami in izzivi želijo spodbuditi otroke in mladostnike k zdravemu načinu življenja med počitnicami in jih motivirati k lastni skrbi za svoje zdravje, so zapisali.

Koledar vsebuje dni od konca letošnjega do začetka prihodnjega šolskega leta z izzivi in nalogami. Na njem opozarjajo na zaščito pred soncem, motivirajo otroke, naj poiščejo pravila varnega kopanja in varnega vedenja v prometu, spodbujajo k zmanjšani uporabi telefona, sprašujejo, koliko časa so dnevno aktivni, koliko čas so spali, jih spodbujajo k lastnemu razmisleku o svojih dobrih lastnostih in podobno.

Za otroke od prvega do tretjega razreda osnovne šole so si uporabo koledarja zamislili s pomočjo staršev, od četrtega do šestega lahko dejavnosti in naloge opravljajo sami, otroci med sedmim in devetim razredom pa s koledarjem svoje znanje ponavljajo in preverjajo.

Koledar poletnih počitnic ima devet vsebinskih področij. To so dobro počutje, varna uporaba zaslona, ustno zdravje, preprečevanje nalezljivih bolezni, zdrava prehrana, zaščita pred soncem, zdrava telesna dejavnost, spanje in preprečevanje poškodb.

Ob vsakem od teh področij so zapisali več opornih točk, s katerimi otroke izobražujejo in motivirajo za zdrav način življenja. Poleg štirih področij so prilepili tudi QR kodo, ki jo otroci lahko skenirajo s telefonom in dobijo dodatne informacije.

Otroci in mladostniki koledar lahko poiščejo na spletni strani NIJZ in si ga natisnejo.

DELITE
Pomakni se na vrh