Vročinski val zajel dele severozahoda ZDA

Dele ZDA ob tihomorski obali je zajel vročinski val, ki s seboj prinaša rekordne temperature. V Portlandu v zvezni državi Oregon so denimo v soboto namerili 42 stopinj Celzija. Nacionalni meteorološki urad (NWS) je izdal opozorilo pred vročino za skoraj celotni državi Washington in Oregon. Prizadeti so tudi deli Kalifornije in Idaha.

Okrožje Multnomah v Oregonu je izdalo svarilo pred temperaturami, ki lahko ogrožajo življenja. Številna mesta so odprla posebne centre za hlajenje, kamor se pred vročino lahko zatečejo ljudje. Prenosne klime in ventilatorji so v trgovinah razprodani, več akcij cepljenja proti covidu-19 so odpovedali, poroča britanski BBC.

Ameriški vremenoslovci še višje temperature na območju, ki vključuje tudi zahod Nevade in Kalifornijo, napovedujejo danes in v ponedeljek. Temperature naj bi se v državah Washington in Oregon povzpele pošteno nadpovprečne, v Seattlu in Portlandu pa naj bi zabeležili nove temperaturne rekorde.

NWS ljudem priporoča, naj zunaj ne preživijo preveč časa, poskrbijo za zadostno hidracijo in preverjajo stanje ranljivih družinskih članov ali sosedov.

Številni prebivalci prizadetega območja so navajeni milejših temperatur in nimajo klimatskih naprav. Zdravstvene oblasti so umaknile omejitev števila ljudi na večjih zbirališčih s hlajenjem, kot so kinematografi in nakupovalna središča, da bi se lahko ljudje tja zatekli pred vročino, še piše BBC.

DELITE
Pomakni se na vrh