KNJIGA: Zgodba o Marii Montessori

Z navdihujočim romanom o življenju Marie Montessori, ki ni bila le utemeljiteljica priljubljene pedagoške metode, ampak tudi prva zdravnica v Italiji in goreča borka za ženske pravice, založba Učila nadaljuje serijo knjig o življenju velikih žensk in njihovih sopotnikov.

Čeprav obstajajo številna delo o metodi montessori, pa tudi o delu in ustvarjanju Marie Montessori, pa je zelo malo znanega o zasebnem življenju te učiteljice, ki je svoje življenje življenje posvetila otrokom. Ta knjiga se osredotoča predvsem na to.

»Otroci so gostje, ki sprašujejo za pot,«je rekla Maria Montessori, ki je bila v Rimu leta 1896 pretresena, ko je v psihiatrični kliniki prvič srečala otroke, ki so jih imeli za »slaboumne«. V golem prostoru je vlada srhljiva tišina in vanjo so zrli žalostni obrazi. Ko jim je ob naslednjem obisku prinesla igrače, so se pred njenimi očmi zbudili iz otopelosti. To je bil eden najsrečnejših trenutkov v njenem življenju in začetek njene odmevne pedagoške kariere. Ljubezen do sodelavca pa je Mario Montessori postavila pred najtežjo odločitev v življenju …

Knjiga predstavi žensko, ki ji je uspelo biti slišana v svetu, v katerem so vladali moški, in se ji uveljaviti kot zdravnici in pozneje kot pedagoginji. Biografski roman osvetli čas, ko je bila enakopravnost med moškimi in ženskami še v povojih in ženska ni mogla in niti ni smela biti hkrati znanstvenica in mati. Posvetiti se je morala eni vlogi – in Maria se je odločila za znanost; najtežjo odločitev v življenju je sprejela v dobro otrok. Njena metoda, zdaj povsod po svetu znana kot pedagogika montessori, je dosegla velik uspeh, njena osebna življenjska zgodba pa ni bila tako premočrtna. Odpovedati se je morala ljubezni, otroku, ki ga je skrivoma rodila in pozneje dala v rejništvo, družinskemu življenju – vsemu v prid znanosti …

Avtorica tega zanimivega romana je Laura Baldini alias Beate Maly, diplomirana vzgojiteljica. Sprva je delala v vrtcu ter pisala knjige za otroke in dela s področja pedagogike. Leta 2007 je prejela štipendijo mesta Dunaj za osnutek svojega prvega zgodovinskega romana z naslovom Die Hebamme aus Wien (Babica z Dunaja). Štipendija ji je omogočila, da je za nekaj časa pustila službo v vrtcu in opravila dodatno izobraževanje za mobilno pedagoginjo. Odtlej dela na področju zgodnjega poučevanja. Življenje in delo Marie Montessori sta avtorico, ki z možem in tremi otroki živi na Dunaju, že od nekdaj navduševala.

DELITE
Pomakni se na vrh