Raje sem svinja kot biser

Irena Pirman

Hojsizmi so v preteklem tednu dosegli nov vrhunec. Notranji minister je namreč zapisal, da so rumeni jopiči brez potrebe prišli na alternativno proslavo na Prešernovem trgu, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu republike. Dodal je biblijski citat Ne meči biserov med svinje.

Ker omenjeni minister rad popravlja slovnične napake drugih, je treba ob samem zapisu pravzaprav najprej opomniti, da mu postavljanje vejic očitno ne gre od rok in bi ta zavedni Slovenec svoje objave lahko dal v branje kakšnemu lektorju, preden pritisne tipko objavi. Ta zavedni Slovenec, ki v televizijskih intervjujih odgovarja tako nenavadno, da ga ne bi razumel niti Neil de Grasse Tyson, eden najpametnejših zemljanov. Še dobro, da ga zanima kozmos in ne slovenska politika!

Kar pa zadeva sam biblijski citat, se človek pri tovrstnem početju ne more znebiti občutka, da tisti, ki se radi zatekajo k tem citatom, upajo, da se bodo zaradi njih zdeli bolj kultivirani, izobraženi, plemeniti in kar je še teh opisov višje razvitih človeških bitij. Omenjeni še mnogi biblijski citati imajo celo vrsto različnih interpretacij, ker jih ljudje pač uporabljajo v skladu s tem, kako jim pridejo prav. Recimo, citat Oko za oko naj v resnici ne bi pomenil maščevanja, ampak ima pravzaprav miroljubno sporočilo: Če boš ti nekomu iztaknil oko, boš prej ali slej tudi ti ostal brez očesa. Mar ni Jezus pridigal o ljubezni, o tem, da se moramo imeti radi, še več, da moramo imeti radi celo svojega sovražnika? Mar ni Jezus v vrtu Getsemani ozdravil uho vojaka višjega duhovnika Maleha, ki mu je Peter odsekal uho? Ozdravil torej uho človeka, ki ga je prišel aretirat?

In če se že zatekajo k Svetemu pismu, je treba dodati, da v pismu Korintčanom najdemo verz: »Kakor v vseh Cerkvah svetih naj žene tudi v vaših Cerkvah molčijo. Ni jim namreč dovoljeno govoriti, ampak naj bodo podložne, kakor pravi tudi postava. Če pa se hočejo o čem poučiti, naj doma vprašajo svoje može, ker bi bilo sramotno, če bi žena govorila v Cerkvi.« Naj bi se v 21. stoletju zgledovali po tem, čeprav ne gre oporekati, da je Jezus po drugi strani ženske cenil in so bile med njegovimi najzvestejšimi privrženci? Kdo ga je čakal pod križem? Komu se je prvemu prikazal ob vstajenju? Mariji Magdaleni, seveda.

Ampak ta o podložnosti žensk gre seveda na roko rumenim jopičem, ki kanijo kaznovati ženske, predvsem tiste mlajše, ker so izdale desno revolucijo, kot so se pridušali pred kratkim. In prav tem rumenim jopičem gredo strašno v nos tudi dekleta, predvsem zares mlada, v kratkih krilih, ki naj bi motila promet. Fantje, a vi imate čas, ko vijugate v prometu, gledati še, kako so oblečena mlada dekleta? In koliko so stara? To že skoraj diši po pedofiliji, ki vodi v tegobe s kršenjem prometnih predpisov. Glede na mnenje ministra, glavnega šerifa policije in vrhovnega vodje bodo zaradi »incidenta« z rumenimi jopiči očitno tako ali tako nasrkali policisti, ki so posredovali. In joj prejoj, ta Jaša Jenull, čigar izvirni in po mnenju najhujši vseh grehov je po mnenju vrhovnega vodje to, da je sin državnega tožilca. Res, kako si drzne biti to in povrhu še ukazovati policistom.

Če minister torej takšne osebe označuje za bisere, potem sem res raje svinja. Saj s pujsi ni nič narobe. Rada jih imam. Spoznala sem enega, ime mu je bilo Odi. Na zadnji dve nogi je bil hrom, a njegova človeška prijateljica Ksenija je lepo skrbela zanj. Bil je prijazno, nežno bitje, rešeno pred klavnico. Ko bomo nekoč dojeli smisel stavka Eko in ne ego, da ljudje namreč nismo na vrhu evolucije, ampak da smo vsi povezavi v krogu, bo morda primerjava s pujsi, ki so ne le pametne živali – na stopnji triletnega otroka –, ampak tudi zelo čiste, celo kompliment. Biblija sicer govori o čistih in nečistih živali, ampak lepo vas prosim, mar ne bo počasi čas, da presežemo še to!

In nazadnje so tu biserji. Te so morda res znale elegantno nositi Audrey Hepburn, Marilyn Monroe in Jackie Onassis. Čisto vsakemu vratu pa ne pristajajo. Da, z njimi ženska morda kaže svojo premožnost, ampak ali ni pomembneje, kaj je nad z biseri okrašenim vratom, se pravi v glavi, in tisto, kar je pod vratom, se pravi srce?

Če bi se torej morala odločiti med biseri in svinjami, bi se brez težav odločila, da sem prijazna pametna žival, svinja, in ne neki predmet, ki mu je človeška rasa pripisala prestižno vrednost.


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE
Pomakni se na vrh