UKC Ljubljana: Energetska sanacija sedmih stavb do konca leta 2023

V UKC Ljubljana nameravajo objaviti razpis za izbor izvajalca, ki bo po principu javno-zasebnega partnerstva do konca leta 2023 energetsko saniral novo in staro porodnišnico, Leonišče, travmatološko in dermatološko kliniko, Bolnico Petra Deržaja in Samski dom Vidovdanska, so zapisali na spletni strani. Urediti želijo hlajenje in izolacijo.

V UKC Ljubljana so ocenili, da je delež vseh hlajenih objektov več kot 40 odstotkov. Nove zgradbe so večinoma centralno hlajene, v starejših objektih pa je hlajenje urejeno le lokalno in v okviru tehničnih in finančnih zmožnosti. V slednjih imajo ob trenutnih visokih temperaturah bolniki in zaposleni težave pri prenašanju vročine.

Poleg zelo omejenega hlajenja so ti objekti tudi slabo izolirani in imajo zastarele in dotrajane inštalacije, ki ne dopuščajo novih priklopov električnih naprav, so še zapisali v UKC Ljubljana, kjer si želijo izboljšati pogoje za delo in bivanje s centralnim hlajenjem.

Kot so navedli, so že objavili razpis za izbor izvajalca za energetsko sanacijo in revitalizacijo negovalne bolnišnice, medtem ko bo razpis za energetsko sanacijo objekta Hospital in (stari) DTS objavljen julija.

V osrednji slovenski bolnišnici so ob tem navedli, da je lokalno reševanje hlajenja povezano tudi s povečevanjem možnosti širjenja bolnišničnih okužb, zato se v duhu predvidne celovite energetske sanacije izogibajo nameščanju dodatnih lokalnih klima naprav. Kljub temu kritične prostore pomlajujejo tudi na ta način.

Pred novim vročinskim valom v stavbah brez ustreznega hlajenja priporočajo prezračevanje ponoči in maksimalno senčenje in zapiranje oken podnevi. Svetujejo racionalno rabo energije za hlajenje, saj je strošek za hlajenje nekajkrat večji kot za ogrevanje. Priporočajo tudi zadostno hidracijo in skrb za bolnike s pogostimi osvežitvami (osvežilne kopeli, preoblačenje osebnega in posteljnega perila ter ostali ukrepi za izboljšanje počutja bolnikov). Razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj ne bi bila večja od šest stopinj Celzija, saj to lahko neugodno vpliva na telo.

DELITE
Pomakni se na vrh