Pomanjkanje delavcev na ameriških letališčih

Ameriška letališča se zaradi hitrega okrevanja gospodarstva po pandemiji covida-19 soočajo s pomanjkanjem delovne sile. Med drugim primanjkuje varnostnikov, delavcev v restavracijah, čistilcev in drugih, ki skrbijo za nemoteno delovanje letališč.

Zvezna uprava za varnost v transportu (TSA) mora do septembra najeti 6000 varnostnikov, doslej jih je uspela le 4000. Novim delavcem ob zaposlitvi ponujajo po 1000 dolarjev bonusa.

Zaradi pomanjkanja varnostnikov so na nekaterih letališčih dolge vrste za varnostno kontrolo. Nekatera letališča, med drugim Austin, Myrtle Beach, Charlotte, potnikom sporočajo, naj za notranje lete na letališče pridejo najmanj tri ure pred poletom.

Eden od direktorjev letališča Dallas/Fort Worth v Teksasu Ken Buchanan je restavracije in trgovine pisno pozval, naj si ne kradejo zaposlenih. To delodajalci počnejo s ponudbami o višjih plačah ali bonusih ob zaposlitvi, kar je za delavce sicer koristno, saj delodajalci zvišujejo plače.

Podjetje Star Concession na letališču v Dallasu je plače z med 12 in 14 dolarjev na uro zvišalo na med 14 in 17 dolarjev na uro, poroča televizija CNBC.

Letalske družbe, ki so ob zagotovilu, da ne bodo odpuščale, od države skupno prejele 54 milijard dolarjev pomoči, se prav tako soočajo s težavami. Letalski prevoznik American Airlines je zaradi pomanjkanja kabinskega osebja zmanjšal promet za odstotek.

DELITE
Pomakni se na vrh