Izbira motivov evrskih kovancev na Hrvaškem

Hrvaška vlada verjame, da bo država do 1. januarja 2023 pripravljena na prevzem evra. Tako je že pozvala državljane, naj oddajo svoj glas v posvetu o izbiri nacionalnih motivov, ki bodo krasili prihodnje hrvaške evro kovance. Med ponujenimi motivi so šahovnica, zemljevid Hrvaške, Dubrovnik, podoba živali kune in glagolica.

Hrvaški državljani lahko na spletni strani euro.hr do 15. julija izbirajo med petimi predlaganimi motivi, ki jih je izmed 41 predlogi v ožji izbor uvrstila hrvaška centralna banka (HNB). Dodajo lahko še en motiv po lastni izbiri.

Med motivi, ki se niso uvrstili med prvih pet, sta podobi znanstvenika Nikola Tesle ter prvega hrvaškega kralja Tomislava, upodobitev psa dalmatinca ter vrsta drugih motivov iz hrvaške kulturne, znanstvene, umetniške in zgodovinske dediščine.

Komisija za denar HNB bo do konca meseca izbrala najmanj tri motive za nacionalno stran evrskih kovancev, ki jih je sicer osem. Vodja urada predsednika hrvaške vlade Zvonimir Frka-Petešić je na četrtkovi novinarski konferenci napovedal, da bodo avgusta odprli razpis za likovno rešitev izbranih motivov, ki naj bi jih izbrali septembra. Oktobra nameravajo celovito rešitev poslati Evropski komisiji.

Guverner HNB Boris Vujčić je povedal, da bodo morali v postopku menjave kune z evrom zbrati 1,1 milijarde kovancev kun in lip s skupno težo, približno enako teži 120 zagrebških tramvajev. Obenem bodo morali skovati približno enako število evrskih kovancev. Načrtujejo tudi približno 500 milijonov kosov evrih bankovcev.

Vujčić je dejal, da se Hrvaška pripravlja na prevzem evra s polno paro, ambicija je vstopiti v evrsko območje s 1. januarjem 2023. “Če bomo takrat vstopili, bo odločitev sprejeta že naslednje leto”, je spomnil.

Zadnje objavljene javnomnenjske raziskave o odnosu hrvaških državljanov do uvedbe evra kažejo, da evro podpira 45 odstotkov hrvaških državljanov, kar je štiri odstotne točke več kot v podobni lanski raziskavi, so objavili na spletni strani HNB. 19 odstotkov jih odločno nasprotujejo uvedbi evra, 26 odstotkov pa evru nasprotuje pogojno. Še deset odstotkov je neopredeljenih, je pokazala raziskava HNB, ki so jo izvedli konec februarja letos na 1000 anketirancih.

DELITE
Pomakni se na vrh