Poletni nasveti TKM

Življenje v ritmu s sezono je po TKM ključnega pomena za ohranjanje stabilnosti telesa in duha

Po teoriji petih elementov poletju vlada element ogenj, ki spodbuja strast, veselje in gibanje. V teh mesecih je na vrhuncu energija jang, ki je moška in aktivna energija. Vsi ljudje pa ne uživajo enako v poletni sezoni in vročini, ki jo prinaša. Po mnenju TKM je posameznikov odziv na to močno odvisen od telesne zgradbe. Ljudje z več energije yang imajo v vročih mesecih več težav in lahko postanejo razdražljivi in njihovo telo pregreto. Po drugi strani pa ljudje z več energije jin lažje prenašajo poletno vročino. Ne glede na vašo telesno zgradbo lahko presežek ognja povzroči pregrevanje telesa, razdražljivost, prebavne težave, zgago in nespečnost. Zato je življenje v ritmu s sezono ključno za ohranjanje stabilnosti telesa in duha.

Z vami delimo nekaj koristnih nasvetov tradicionalne kitajske medicine za ohranjanje ravnovesja v poletnih dneh.

Prehrana

Marsikdo ima poleti manjši apetit, ko telo za termoregulacijo potrebuje manj energije. Zato je dobro, da v tej sezoni uživamo manjše obroke z lažje prebavljivimi sestavinami. Izogibajte se težki, mastni hrani in ocvrti hrani ter hladnemu pivu in sladkarijam. Vsa omenjena živila v telesu ustvarijo dodatno vročino, ki je telo ne potrebuje. Prav tako obremenijo prebavni sistem in ustvarijo čezmerno vlago v telesu.

  • Ohladite se s hrano

Zaradi izredne vročine je skušnjava poseči po ledenih osvežilnih pijačah, kot so sladoled, ledena kava, pivo, gazirane pijače, veliko večja. Ti ledeni priboljški po teoriji TKM v resnici ne pomagajo telesu, da se ohladi. V danem trenutku se telo morda počuti zadovoljeno, vendar mrzla hrana in pijača zahtevata od telesa več energije, saj ju morajo organi pred prebavo in asimilacijo segreti na telesno temperaturo. To lahko upočasni prebavo in presnovo, kar vodi do simptomov, kot so napihnjenost, bolečine v želodcu ali celo driska. Namesto da izberete hrano z nizko temperaturo, se odločite za hrano, ki ima po svojih lastnostih hladilni učinek na telo. To so lubenica, poprova meta, juha iz mungo fižola, kumare, zeleni čaj, stebelna zelena, jagode, jogurt, ječmen.
Tudi grenak okus ima podobne lastnosti, ampak ne pozabite, vse v zmernih količinah.

Dehidracija – včasih vas lahko žeja zavede, da ste lačni

Dehidracijo je mogoče prikriti kot hrepenenje, ki ustvari lažen občutek lakote. Zato v poletnih mesecih poskrbite za celodnevni vnos tekočine. Naj bo steklenica z vodo sobne temperature vaša spremljevalka v službi in na sprehodu.

Akupresura

Akupresura je tehnika pritiskanja na ključne točke po telesu, ki ležijo na energijskih kanalih, imenovanih meridijani. Predlagamo vam nekaj točk, ki razpršijo odvečno toploto iz telesa in omilijo razdražljivost. Ko točko pritisnete, za štiri vdihe pridržite točko, nato za en vdih popustite pritisk. To ponavljate od eno do dve minuti, večkrat na dan in predvsem, kadar se počutite pregrete in vroče.

  • Točka ču či ali LI 11: Pomaga pri naravnem ohlajanju telesa in pri obvladovanju vnetnih reakcij v telesu. Pomaga tudi pri glavobolu.
  • Točka šao fu ali HT8: Poživi in obogati energijo srca. Izredno učinkovita točka za pomirjanje vročine v telesu, pomaga tudi pri obvladovanju strahu, vznemirjenosti, tesnobi in nemirnih sanjah, nespečnosti ter pri kožnih izpuščajih in srbečici.

Klimatske naprave

Nenadna in drastična sprememba temperature, ko se z vročega sonca umaknete v sobo s hladno klimo, povzroči telesu stres, saj telo prisili v hitro termično uravnavanje. Nenadna sprememba temperature lahko izsuši sluznico, zato začnejo srbeti oči, pojavi se kihanje. Zmanjša se tudi imunski odziv, spodbudi se nastajanje stresnih hormonov, pojavijo se presnovne spremembe. Zato se po TKM odsvetuje uporaba klimatskih naprav. Telo potrebuje čas, da se prilagodi temperaturnim spremembam, zato raje pojdite v senco, v zaprtih prostorih pa se ohladite na naraven način, s hrano in pijačo, ki je po lastnostih hladna in grenka. Tako boste v telesu ohranili ravnovesje in se v vročih dneh počutili odlično.

DELITE
Pomakni se na vrh