Slovenska košarkarska reprezentanca se je vrnila v domovino

Slovenska košarkarska reprezentanca se je, potem ko si je v nedeljo v Litvi priigrala prvi nastop na olimpijskih igrah, danes vrnila v domovino. Na brniškem letališču so košarkarje pričakali najzvestejši navijači, ki verjamejo, da je to šele začetek nove lepe zgodbe. Tudi košarkarji so poudarili, da v Tokio ne bodo odšli z belo zastavo.

“Živimo sanje. Nervozni nismo bili, ker smo ves čas verjeli v uspeh. In tako kot pravi Luka Dončić, celotna ekipa nas je navdušila. Od olimpijskih iger pa pričakujemo najmanj medaljo,” je bil jasen navijač Klemen.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec verjame, da bodo Slovenci v Tokiu po Istanbulu 2017 spisali novo lepo zgodbo. Prepričan je, da se bo ob njihovi vrnitvi iz Tokia na letališču zbralo še več ljudi, čeprav so zbrani tudi tokrat pričarali dobro vzdušje in bili zelo glasni. “Verjamem, da bodo fantje navdušili tudi na OI. V preteklosti sem večkrat dejal, da verjamem, da se lahko uvrstijo na igre. Ob enakem odnosu in brez podcenjevanja se lahko prebijemo v zaključne boje, kjer pa je vse mogoče,” napoveduje Gabrovec.

Na Brniku se niso zbrali le navijači iz bližnjih krajev, Ana in Neja, ki že sedem let tudi sami trenirata košarko, sta reprezentanco prišli pozdravit iz Novega mesta. “Zelo sva veseli, da jim je uspelo. Ker tudi sami igrava košarko, sva še toliko bolj ponosni.” Na vprašanje, kdo ju je najbolj navdušil, sta tako kot večina v en glas odgovorili: “Luka Dončić”.

Na Brnik je prišla tudi družba iz Kranja, ki že od leta 2003 slovenske košarkarje spremlja na večjih tekmovanjih po svetu. “Žal so nam zdaj zadnji trenutek odpovedali let za v Kaunas, smo pa bili tam pred desetimi leti na evropskem prvenstvu. Če bo žena to brala, ne bom rekel, da je košarka moja največja ljubezen, je pa blizu,” je v smehu povedal Matjaž in nadaljeval: “Fantje so pokazali, kakšna ekipa so, zato je medalja na OI realna. Zaradi covida žal ne moremo v Tokio, a bomo zato tu toliko glasneje navijali, da nas bodo slišali do tja.”

“To je nek mejnik slovenske košarke po naslovu evropskih prvakov 2007. A tu se delo še ne konča, s pravim pristopom lahko pridemo daleč. Upamo, da bodo vsi ostali zdravi, da bodo taka ‘klapa’, kot so bili do zdaj, in nam bodo prinesli še veliko veselja,” pa upa sekretar Košarkarske zveze Slovenije in nekdanji odlični košarkar Rašo Nesterović.

V to, da v Tokiu lahko pustijo velik pečat, pa so prepričani tudi košarkarji. “Verjeli smo sami v sebi v ta uspeh. Ponosen sem, da smo pokazali srce in karakter, zdaj pa gremo naprej. Vemo, da letošnje igre ne bodo običajne igre, a mogoče je to še bolje, da se bomo lažje osredotočili na to, kar nas čaka. Vsako tekmo moramo vzeti stoodstotno, tam so ekipe, ki jih lahko premagamo, in upam, da jih bomo čim več,” se nadeja slovenski kapetan Edo Murić.

Vlatko Čančar pa pred OI, ki se bodo pričele 23. julija – košarkarje prva tekma čaka 26. julija proti Argentini -, pravi: “Moramo se osredotočati sami nase. To je bila težava naših nasprotnikov, ker so se preveč osredotočali na nas. Mi gremo trening po trening, tekmo po tekmo in trdo delo bo pokazalo svoje.”

DELITE
Pomakni se na vrh