V 79. letu je umrla voditeljica, igralka in pevka Raffaella Carra

V 79. letu starosti je umrla italijanska televizijska, filmska in glasbena ikona Raffaella Carra. Britansko lestvico najboljših desetih hitov je dosegla leta 1978 s pesmijo Do It, Do It Again. Njena kariera je trajala več desetletij.

Raffaella Carra se je rodila leta 1943 v Bologni in bila sprva igralka v žanru zgodovinsko-mitoloških filmov. Uspeh jo je popeljal v ZDA, kjer je zaigrala ob Franku Sinatri v filmu Von Ryan’s Express (1965), a se je kmalu vrnila v Italijo, kjer je postala voditeljica oddaje Canzonissima, navaja britanski Guardian.

Ker so bile za tisto obdobje njene obleke in točke žgečkljive, so jo občasno cenzurirali, a njena kariera ni ugasnila. Zelo priljubljena je bila tudi v Španiji z oddajo La Hora de Raffaella, kasneje še v Južni Ameriki, ko se je leta 1979 preselila v Buenos Aires.

Njena pesem Do It, Do It Again je leta 1978 dosegla deveto mesto na britanski lestvici Top 10, kjer je vztrajala 12 tednov.

V Evropi so jo šteli za gejevsko in feministično ikono, saj originalna italijanska verzija pesmi Do It, Do It Again spodbuja ženske, naj prevzamejo nadzor med spolnim odnosom. “Mislim, da je Raffaella Carra naredila več za osvoboditev žensk kot veliko feministk,” je menil Francesco Vezzoli, kustos razstave o italijanski televiziji 70. let.

Zvezdnica se je na italijansko televizijo zopet vrnila leta 1983, tokrat z oddajo Pronto, Raffaella?, televizijsko kariero pa je nadaljevala vse do leta 2019. Bila je tudi sodnica na italijanski različici pevskega šova The Voice, leta 2020 pa je nastal španski muzikal Explota Explota, ki temelji na njenih pesmih. Izdala je 25 albumov, nazadnje Ogni volta che e Natale leta 2018.

DELITE
Pomakni se na vrh