INTERVJU: Ina Shai o tem, da je težko uspeti tako doma kot v Londonu

Pevka Ina Shai (umetniško ime Martine Šraj) se je Sloveniji predstavila prvič na EMI 2010, leto pozneje pa je tekmovala v oddaji Slovenija ima talent. Nadarjena glasbenica se je nato pred sedmimi leti preselila v London, tam nadaljevala glasbeno izobraževanje in ga končala z odliko. V Londonu je ostala in se povezala s številnimi glasbenimi kolegi, med katerimi je tudi kar nekaj uveljavljenih producentov, ki delajo z največjimi svetovnimi zvezdami. Pred kratkim je predstavila novo pesem z naslovom What is, ki je bila iztočnica za naš pogovor, v katerem je povedala več o svojih načrtih in izkušnjah.

Je bil premor povezan s covidom 19 ali je bil še kak drug razlog, da ste si vzeli počitek od glasbenega dela?

Premor je najbolj povezan s covidom, saj sem že lani nameravala izdati te pesmi, ki jih izdajam zdaj. A mislim, da je bil odmor zelo potreben in mi je dal dodaten čas, da razmislim, kaj si želim in ali so to res pesmi, ki predstavljajo mene kot izvajalko. Poleg tega sem dokončala še nekaj drugih skladb, ki so počivale na mojem računalniku, in vse skupaj se je nekako povezalo v lepo celoto.

Nova pesem ima naslov What is. Kaj želite sporočiti z njo?

Pesem What Is je nastala, ko sem bila še v zvezi, za katero sem mislila, da je to to. Tako opisuje vse lepe občutke, ki jih ljubezen prinese. V refrenu pa se sprašujem: »Če to ni prava ljubezen, kaj potem je?« Ko sem pesem pisala, to ni bil dvom, ampak poziv, da mi kdo dokaže oz. pokaže nasprotno. Šele ob koncu zveze smo dokončali aranžma pesmi, in takrat je to vprašanje dejansko postalo vprašanje. Z gospel zborom, ki se pridruži v refrenu, se ta stavek še bolj poudari in prinese neko žalost in mogočnost zaradi vseh možnosti, ki obstajajo.

Ima zdaj za vas pesem drugačno sporočilo kot na začetku?

Po tej izkušnji bi rekla, da je moje glavno sporočilo, da je ljubezen vsepovsod, najpomembnejše pa je, da imaš rad samega sebe, da se v celoti sprejmeš in dobro spoznaš, saj boš le tako v življenje privabil pravega partnerja zase in imel rad vse okoli sebe.

Pred leti ste se preselili v London in tam po končanem študiju ostali. Kaj vam ponuja ta metropola?

London je čudovito mesto, v katerem sem zaradi vseh priložnosti dodobra spoznala sebe in postala samostojna. London mi predstavlja neko svobodo, tu sem se naučila, kako biti jaz, saj nikoli nisem čutila nekega pritiska. Hkrati je glasbena scena zelo razvita, priložnost sem imela sodelovati z različnimi (znanimi in manj znanimi) producenti in glasbeniki, kar mi je omogočilo, da sem lahko veliko eksperimentirala in se hitro glasbeno razvila. Še vedno čutim, da mi to mesto ponuja veliko, vsaj kar se glasbe tiče, in da je še veliko ostalo neraziskanega.

Imate kaj domotožja?

Ja, včasih ga imam, a na srečo sem z domačimi veliko na zvezi, prav tako sem se pred epidemijo vračala domov na obisk vsake tri do štiri mesece. Vmes sem zaposlena z različnimi projekti, tako da ni časa, da bi razmišljala o čem drugem. Lani med pandemijo sem se za pet mesecev vrnila domov in potem še za dva meseca čez božič, tako da je bilo to res lepo, saj sem končno lahko preživela več časa z družino. To sem res potrebovala …

Že pred leti ste dosegali uspehe v Londonu – bili ste celo izvajalka tedna na BBC Introducing London … Ampak pot do pravih zvezd je očitno še dolga?

Ja, pot je še dolga, ampak jaz uživam v celotnem procesu. Hkrati sem vedno vedela, da si želim iti v tujino, da se še bolj razvijem kot pevka in glasbenica. Čutila sem, da se moram še veliko naučiti, in to sem v Londonu dobila. Seveda si želiš, da bi ti hkrati uspelo, a če sem iskrena, niti ne vem, če bi bila prej pripravljena na to. Glasbena industrija ni preprosta in moraš biti res močan in vedeti, kaj si želiš. Tako da zdaj vse jemljem bolj lahkotno, ker sem samozavestnejša in bolj prepričana o tem, kaj lahko ponudim drugim. Vse drugo pa je močno odvisno od sreče. Če je nekaj namenjeno, se bo zgodilo, če ni, pa tudi prav. Tako je življenje.

Se je težje prebiti v Londonu kot v Sloveniji?

V Sloveniji sem res že zgodaj dobila tisto odskočno desko, ko sem pri 17 letih že nastopila na Emi, a spomnim se, da ni bilo vse rožnato. Dobiš to začetno prepoznavnost, a živeti od glasbe je spet nekaj drugega. Slovenija je majhna, jaz pa sem žanrsko že od nekdaj izstopala in nikoli nisem želela delati glasbe samo zato, da bi bila popularna. Vedno pa sem čutila pritisk, da bi morala kaj narediti drugače, da bi moja glasba dosegla več ljudi. Žal je v tako majhnem prostoru težko uspeti, če ustvarjaš glasbo, ki je žanrsko malce bolj odmaknjena od tega, kar se po večini vrti na radiih. Ko potegneš črto, je težko tam in tukaj.

Sodelujete z uveljavljenimi glasbeniki, tako da imate gotovo neko sliko o tem, kaj ponuja svetovna glasbena industrija. Ali je v Londonu lažje živeti samo od glasbe ali ne?

Ja, zagotovo je v Londonu lažje živeti samo od glasbe, že zaradi množice ljudi. Niti ni treba biti pretirano uspešen ali znan, pa boš imel veliko dela in priložnosti. A nekaj drugega je doseči to, kar si želim jaz – imeti uspešno kariero kot solo izvajalec na svetovni ravni. To uspe zelo redkim.

Kako pa gledajo na vas, glede na to, da niste rojeni tam?

Mislim, da prav nič drugače. London je multikulturno mesto in vedno sem čutila, da imam enake možnosti kot nekdo, ki je bil tu rojen. Tudi kadar koli sem nastopala, me je občinstvo lepo sprejelo, tako da sem vesela, da je tako.

Vas slovenski trg sploh zanima?

Vsekakor, vedno sem v stiku s Slovenijo in predstavim, kaj ustvarjam, potem pa je odvisno od medijev in ljudi, kako to sprejmejo. Konec koncev ni pomembno, kje ustvarjaš, pomembno je, da to deliš z drugimi. Če je v Sloveniji publika, ki ji je všeč, kar ustvarjam, potem je to vse, kar šteje. Zelo pogosto se vračam za nastope, intervjuje in podobno, tako da se res trudim ostati v stiku s Slovenijo in sem zelo hvaležna za vso podporo, ki jo dobim od medijev in poslušalcev, čeprav zdaj že toliko časa živim v tujini.

Razmišljate o tem, da bi se nekoč vrnili domov ali ne?

Mislim, da bom v Londonu vsaj še kako leto ali dve, potem pa bomo videli. Sicer bi bilo lepo živeti bliže družini, vendar so hkrati povezave tako dobre, da jih lahko vidim zelo pogosto, ta kontrast med London in Slovenijo pa mi tudi zelo ustreza, saj res cenim čas, ki ga preživim doma, s prijatelji in v naravi. Se bom pustila presenetiti, kam me bo pot zanesla.

DELITE
Pomakni se na vrh