KNJIGA: Édith Piaf in pesem ljubezni

Z barvitim romanom Michelle Marly o prekratkem, a nadvse burnem in polnem življenju Édith Piaf, francoske šansonjerke in ene največjih glasbenih ikon prejšnjega stoletja, založba Učila nadaljuje serijo knjig o življenjih velikih žensk in njihovih sopotnikov.

»Srečo plačaš s solzami,« je nekoč rekla ta izjemna umetnica, ki jo je sloviti francoski literat Jean Cocteau opisal kot »žensko veličastne preprostosti, katere moč vsakega človeka prestavi v kraljestvo čarovnije«. V življenju je potočila veliko solz, jokali pa so tudi ob njeni smrti, ki je v Franciji povzročila vsesplošno žalovanje. Njeno krsto je na zadnji poti do pokopališča Père Lachaise v Parizu pospremilo okoli 40.000 ljudi. Za njo so ostali nepozabni šansoni, ki jih je zapela in zapisala ter celo delno uglasbila: La vie en rose je pri Francozih še vedno skoraj tako priljubljen kot marseljeza, pesem pa je priljubljena tudi pri nas – ne nazadnje so prav po tej pesmi poimenovali festival šansonov, ki ga je v svojem Cafe Teatru vrsto let prirejala Vita Mavrič.

V literarizirani biografiji se nemška pisateljica osredotoča predvsem na obdobje med osvoboditvijo Pariza konec avgusta leta 1944 in tragično letalsko nesrečo oktobra leta 1949, obogati pa ga z bežnimi pobegi v umetničino zgodnjo mladost in otroštvo. Omenjeno obdobje naj bi bilo po mnenju pisateljice, ki je nadvse natančno raziskala šansonjerkino življenje, obdobje, v katerem je bila Édith Piaf najsrečnejša.

V tem času je bila Édith Piaf razpeta med strahom pred obsodbo zaradi kolaboracije in veliko ljubeznijo. Po končani nemški zasedbi so namreč pevko obtožili kolaboracije s sovražniki in bala se je, da ji bodo prepovedali nastopati. Medtem ko je poskušala dokazati svojo nedolžnost, je spoznala Yvesa Montanda, nerodnega, a nadarjenega mladega pevca. Édith je začela delati z njim in šansonjerja sta že kmalu postala ljubimca. V sreči z Yvesom je našla navdih za pesem, iz katere je lahko naredila legendo: La vie en rose – Življenje v rožnatem. Édith Piaf uteleša voljo do ljubezni kot nihče drug, v svojem ustvarjanju in življenju pa je šla do konca.

Michelle Marly je psevdonim uspešne nemške pisateljice Micaele Jary, ki je odrasla v filmskem in glasbenem svetu. Po poklicu je urednica, delala je za različne časopise in gledališče, nato pa se je preselila v Pariz in začela pisati. Danes z možem in psom živi med Berlinom in Münchnom. Njena zadnja romana Coco Chanel in vonj ljubezni ter Maria Callas sta izšla v številnih državah in postala mednarodni uspešnici. Oba romana so pred časom že izdali tudi pri nas, zdaj pa lahko uživamo ob novi čudoviti življenjski zgodbi. Založba Učila pa medtem že napovedujejo nove zanimive izdaje o ženskah, ki so se zapisale v zgodovino. Naslednja bo izšla biografija velike Marie Curie.

DELITE
Pomakni se na vrh