ZN: Naslednjih 18 mesecev ključnih za odpravo negativnih vplivov pandemije

Upočasnitev gospodarske rasti leta 2020 ni pripomogla k upočasnitvi podnebnih sprememb, ugotavljajo ZN v poročilu o ciljih trajnostnega razvoja za leto 2021. Naslednjih 18 mesecev se jim zdi ključnih za prizadevanja za odpravo negativnih vplivov pandemije covida-19 in spodbujanje ukrepov za doseganje globalnih ciljev.

Poročilo ZN, ki spremlja svetovna prizadevanja za dosego ciljev trajnostnega razvoja, ugotavlja, da je pandemija covida-19 povzročila resne motnje v vsakodnevnem življenju. Napredek pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja je bil še pred pandemijo počasen, leta 2020 pa je bilo še dodatnih 119 do 124 milijonov ljudi potisnjenih v revščino, izgubljenih je bilo 255 milijonov delovnih mest, število ljudi, ki trpijo zaradi lakote, pa se je povečalo za 83 do 132 milijonov, piše v njem.

Poročilo tudi ugotavlja, da je pandemija razkrila in okrepila neenakosti znotraj in med državami. Uporaba cepiva proti covidu-19 je denimo veliko bolj razširjena v Evropi in Severni Ameriki kot pa v podsaharski Afriki, propad mednarodnega turizma je nesorazmerno prizadel majhne otoške države v razvoju.

Upočasnitev gospodarske rasti leta 2020 ni pripomogla k upočasnitvi podnebnih sprememb, nadaljuje poročilo. Opozarja tudi, da je pandemija znatno povečala dolžniške stiske in zlasti za države v razvoju prinesla ogromne finančne izzive. Svetovni tokovi neposrednih tujih naložb so se zmanjšali, dodaja.

A hkrati se po ugotovitvah ZN več držav in skupnosti zaveda, da je treba okrepiti prizadevanja za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Za to, ali bodo načrti za obnovo po pandemiji usmerili svet v doseganje globalno dogovorjenih ciljev, katerih cilj je spodbuditi gospodarsko rast in socialno blaginjo ob hkratnem varovanju okolja, bodo odločilni odločitve in ukrepi, ki bodo sprejeti v naslednjih 18 mesecih.

Da se bodo cilji trajnostnega razvoja vrnili na pravo pot, morajo po navedbah poročila vlade, mesta, podjetja in industrije sprejeti nizkoogljične, odporne in vključujoče razvojne poti, ki bodo zmanjšale izpuste ogljika, ohranile naravne vire, ustvarile boljša delovna mesta, spodbujale enakopravnost spolov in se spoprijele z naraščajočo neenakostjo.

“Smo v kritičnem obdobju zgodovine človeštva. Odločitve in ukrepi, ki jih sprejemamo danes, bodo imeli pomembne posledice za prihodnje generacije,” je predstavitev poročila pospremil podsekretar ZN za ekonomske in socialne zadeve Liu Zhenmin.

DELITE
Pomakni se na vrh