Gibanje za pitno vodo državljane poziva k udeležbi na referendum in h glasovanju proti

V Gibanju za pitno vodo, ki je pobudnik referenduma o noveli zakona o vodah, so danes državljane pozvali k udeležbi na nedeljskem referendumu in h glasovanju proti. Kot so poudarili, je novela škodljiva, omogoča namreč gradnjo objektov ob vodi in na vodi, ogroža pa tudi pitno vodo.

Novela zakona o vodah je škodljiva, ker omogoča gradnje ob vodi in na vodi, po novem jih tudi omogoča v naravi. Postavili se bodo lahko hoteli, parkirišča, gostilne, trgovinski centri in tudi 40 kvadratnih metrov veliki oglasni panoji. To se bo odslej postavljalo ob naših rekah, jezerih in morju, je na novinarski konferenci v Ljubljani izpostavila Gaja Brecelj iz Umanotere.

Novela je škodljiva tudi zato, ker ogroža pitno vodo. “Prvo pravilo pravi, da če hočemo zaščititi pitno vodo, potem moramo tisti ozek pas ob vodi pustiti pri miru,” je dejala in pojasnila, da ta ozek pas pomeni radoživ ekosistem, ki vodo filtrira, da iz pipe priteče čista pitna voda.

“In to je privilegij, ki ga moramo v Sloveniji ohraniti. Če želimo omogočiti dostop vode za vse in zaščititi našo pitno vodo, moramo v nedeljo vsi na volišča in obkrožiti proti,” je še pozvala Brecljeva.

Objekti, ki se bodo lahko gradili ob vodi, bodo po pojasnilih predsednice Globalnega partnerstva za vodo Slovenije Barbare Čenčur Curk vplivali na kakovost površinske vode, ki je povezana s podzemno vodo, ta pa je glavni vir pitne vode v Sloveniji. Te zgradbe bodo povečale tudi poplavno ogroženost.

H glasovanju proti je pozval tudi Aljoša Petek iz Pravno-informacijskega centra, po njegovem mnenju je namreč glas proti zakonu glas proti temu, kako se v zadnjem obdobju oblast obnaša nasproti stroki, nasproti ljudem.

Uroš Macerl iz Eko kroga je spomnil, da se je kampanja proti noveli začela z aktivacijo ogromnega števila preprostih državljanov, aktivacija je združila široko paleto ljudi, vsi pa delajo za en sam cilj: “Da pokažemo, da hočemo sodelovati pri tem, kakšna bo Slovenija v naprej.”

Tako, kot so državljani začeli kampanjo, jo bodo v nedeljo na referendumu, ki bo zrelostni izpit družbe, tudi končali. “V nedeljo na referendumu bo zrelostni izpit narejen,” je še ocenil Macerl.

DELITE
Pomakni se na vrh