Malta v sredo zapira meje za necepljene proti covidu-19

Malta je včeraj sporočila, da bo zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom zaprla svoje meje za vse, ki niso cepljeni proti covidu-19. S tem bo postala prva država v Evropski uniji, ki bo dovolila vstop v državo le cepljenim. Ukrep bo stopil v veljavo v sredo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Malteški minister za zdravje Chris Fearne je včeraj sporočil, da bodo dovolili vstop v državo le še tistim, ki bodo predložili dokazilo o cepljenju. Pri tem bodo upoštevali britansko, evropsko in malteško potrdilo, je pojasnil. Prebivalci Malte, ki ne bodo predložili ustreznega dokazila, bodo morali v karanteno.

Otroci v spremstvu svojih staršev bodo za vstop v državo potrebovali negativen PCR test na novi koronavirus, je še pojasnil minister.

Do sedaj so morali dokazilo o cepljenju predložiti le potniki iz Velike Britanije, za potnike iz Evropske unije in nekaterih drugih držav pa je bil dovolj tudi negativni test.

Vlada se je odločila za zaostritev, potem ko so so v enem dnevu potrdili 96 novih okužb. Še konec junija so imeli 28 aktivnih primerov. Večino novih okužb so povezali s potovanji v tujino, predvsem z mladimi, ki so na Malti obiskovali jezikovne šole. Vlada bo zato v sredo zaprla tudi vse jezikovne šole.

V državi je sicer cepljenih 79 odstotkov odraslih. Večino novih primerov pa so potrdili pri necepljenih.

DELITE
Pomakni se na vrh