Tradicionalna kitajska medicina zdravi zimske bolezni med pasjimi dnevi

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) zdravimo zimske bolezni v pasjih dnevih, ki se določajo po kitajskem koledarju in stari daoistični astrologiji, imenovani bazi. Pasji dnevi se v kitajščini imenujejo san fu, kar pomeni tri zatočišča. Gre za tri obdobja v letu, ki štejejo po deset dni, in to naj bi bila tudi najbolj vroča obdobja, ko je energija jang na svojem vrhuncu. Med organe, ki so po TKM »bolj« jang narave, spadajo vranica, pljuča in ledvice. Vse težave in bolezni, ki zajemajo omenjene tri organe, zato najbolje zdravimo v poletnih mesecih.

Glede zdravljenja v pasjih dneh je bilo narejenih kar nekaj raziskav, pri katerih so ugotovili, da so posamezniki dobili veliko boljše rezultate, če so se zdravili pravilno in na priporočene datume.

Kako se izvaja zdravljenje v pasjih dnevih?

Zdravnik TKM v teh dneh uporabi posebno pasto iz zelišč, ki so po svoji naravi vroča in topla. Pasto prilepi na točno določene akupunkturne točke glede na posameznikove težave in potrebe. Zeliščni obliž se pusti do osem ur na koži, nato se odstrani. Skozi akupunkturne točke se zelišča absorbirajo prek energijskih kanalov (meridijanov) do notranjih organov, ki se okrepijo, da lahko spet v polni meri izvajajo svoje fiziološke funkcije. V tem času se priporoča tudi uživanje določenih zeliščnih formul in pitje čajev, ki jih določi zdravnik TKM. Takrat naj bi uživali tudi hrano, ki telo ogreje, predvsem ingver, cimet, hren.

Kdaj bomo v ordinaciji Dao TKM izvajali terapije v pasjih dnevih?

Da organom zagotovimo kar največjo podporo, je torej dobro, da jih krepimo takrat, ko lahko dosežemo najboljše rezultate. Za leto 2021 so izračunani naslednji dnevi:

začetek: 12. 7. 2021 (ponedeljek)

osrednji datum: 21. 7. 2021 (sreda)

dodatni datum: 30. 7. 2021 (petek)

zadnji dan: 19. 8. 2021 (četrtek)

Če se katerega izmed datumov ne morete udeležiti, nič hudega, na zdravljenje lahko pridete tudi dan prej ali pozneje. Pomembno je le, da se udeležite vsaj treh terminov.

Katere bolezni zdravimo na pasje dni?

V tovrstno zdravljenje spadajo vse kronične težave in težave s pomanjkanjem energije jang. Kot smo omenili, zajema zdravljenje tri notranje organe: vranico, pljuča in ledvice.

Bolezni:

  • kronične težave in bolezni;
  • revmatološke težave, kronične bolečine v sklepih in kosteh, artroza, osteoporoza, ponavljajoči se išias, kronična bolezen ledvic, vnetje mehurja, Raynaudov sindrom, SS ali Syorgenov sindrom, težave s prostato, zvonjenje v ušesih itd.;
  • alergije, seneni nahod, kožne bolezni in težave, kot so razni dermatitisi, ekcemi, atopijski nevrodermitis, sinusitis, astma in bolezni dihal ter respiratornega trakta, kronične pljučnice in angine itd.;
  • ginekološke težave: boleče menstruacije, neredna menstruacija, strdki ob menstruaciji, boleče ovulacije, težave z zanositvijo itd.;
  • slaba imunska odpornost, nenehni prehladi, gripe in angine, kašelj itd.;
  • slaba prekrvitev, mrzle roke in noge – stopala in dlani, še posebej v zimskem času, itd.;
  • kronična utrujenost, občutek, da smo brez energije in volje do dela, dremavost čez dan ali po zaužitem obroku, težave z želodcem itd.;
  • nespečnost, zbujanje ponoči, nemiren spanec, nočno potenje itd.;

Vabljeni ste vsi, ki ste se zdravljenja že kdaj udeležili, in vsi, ki si želite nove izkušnje ter ste prepoznali opisane težave in simptome za poletno zdravljenje.

DELITE
Pomakni se na vrh