Vse, kar morate vedeti o poletni negi las

Priljubljeni ljubljanski frizer Edis Vukalić, ki mu zaupajo mnoge znane osebnosti in je na Dunajski cesti pred kratkim odprl svoj salon Edo škarje, ima veliko znanja in izkušenj z nego las, zato je pravi sogovornik za vprašanja o tem, kako ohraniti lepe in zdrave lase kljub vročini, soli ali kloru.

Ali se je boljše striči pred dopustom ali po njem?

Tako kot svojim strankam tudi vam svetujem, da se ostrižete pred odhodom na morje, barvate pa po prihodu domov, saj morje in sonce pobereta pigment iz lasu. Lasne konice pa je bolje postriči prej. Poletje je letos prišlo k nam nenadoma, saj smo prišli iz deževnega vremena v tropske stopinje. To čutijo tudi lasje. Zaradi vročine se kožne pore bolj odprejo, zato lasje hitreje odpadajo. Ker nam je poleti vroče, imamo roke pogosteje v laseh in si delamo čope, zato si z nohti ali prstani poškodujemo lase. Tudi tu moramo biti pazljivi!

Kaj lahko sami naredimo, da zmanjšamo škodo na laseh?

Zagotovo najbolj pomagajo pokrivala, ki zaščitijo tudi del obraza in druge ranljive predele, čeprav morda s tem potlačite pričesko. Na morju imajo najboljše frizure skodrane dame, saj so kristali soli, ki so v zraku, naravni utrjevalec, nekatere pa si na lase nanašajo tudi kremo za sončenje, ker je UV-faktor dober tudi za lase. Še  pomembnejše kot to pa je, da so konice las namaščene, saj so izpostavljene soncu in vročini. Obstajajo linije lasnih kozmetik, kot so Joico ali Kaene, s poletnimi vlažilci. Zagotovo je najpomembnejše, da se čim bolj izognemo sončnim žarkom, ki so iz leta v leto hujši, močnejši.

Kaj je škodljivejše: morska voda ali klor v bazenu?

Morska voda je proti kloru zdrava, saj klor močno škodi lasem, še posebno je problematičen pri blondinkah, ki lahko pridejo iz bazena celo zelene barve. Zato je pokrivalo v kloriranih bazenih še toliko bolj priporočljivo. Joico ima izdelek Phine, ki se nanese na lase, nase pa veže klor. To je zelo koristen izdelek za vse, ki trenirajo plavanje in so vsak dan izpostavljeni kloru. Razna pokrivala so danes tudi pravi modni krik, zato jih lahko lepo vpeljete v svoj dopustniški videz.

Ali bi lahko rekli, da imate poleti v salonu stik z bolj poškodovanimi lasmi, kot so sicer čez leto?

Zagotovo. Ni nujno, da so uničeni lasje le posledica dopusta na morju, lahko se samo vozimo s kolesom po Ljubljani, se sprehajamo, pa bo sonce lase poškodovalo. Res pa je, da smo med dopustom najdlje izpostavljeni soncu. Pozimi je sovražnik las suh zrak, ki ga dobimo z ogrevanjem, še vedno pa niso tiste poškodbe las tako hude kot poleti.

DELITE
Pomakni se na vrh