V Grčiji in Franciji uvajanje obveznega cepljenja za zdravstvene delavce

V Grčiji uvajajo obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce. Cepiti se morajo tudi vsi, ki delajo v domovih za ostarele, je danes sporočil grški premier Kiriakos Micotakis. Enak ukrep naj bi še danes napovedal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Vsi zaposleni v domovih za ostarele se morajo cepiti do 16. avgusta. Če tega ne bodo storili, bodo morali na bolniški dopust, je Micotakis povedal v nagovoru narodu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Od 1. septembra pa bo cepljenje obvezno za vse zdravstvene delavce v javnem in zasebnem sektorju, je še dejal grški premier.

Grška vlada želi tako spričo širjenja koronavirusne različice delta povečati precepljenost prebivalstva. Doslej se je cepilo tri četrtine starejših od 60 let. Od 10,7 milijona prebivalcev Grčije jih je sicer v celoti cepljenih 4,3 milijona. Od torka se bodo lahko s cepivom podjetja Pfizer cepili tudi mladostniki od 15. do 17. leta starosti.

“Država se ne bo znova zaprla zaradi nekaterih ljudi,” je povedal Micotakis. Od petka do konca avgusta bodo sicer lahko v Grčiji samo cepljeni obiskali zaprte prostore, kot so bari, gledališča in kinodvorane.

Obvezno cepljenje za zdravstvene delavce pa naj bi še danes napovedal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot so povedali viri v francoskem parlamentu, bodo o ustrezni zakonodajni podlagi glasovali sredi prihodnjega tedna.

Macron naj bi v nagovoru napovedal tudi, da bo po novem potrdilo o cepljenju proti covidu ali negativnem testu na koronavirus obvezno tudi za vstop v gledališča, kinodvorane in druge javne prostore.

DELITE
Pomakni se na vrh