Jasnovidnost in druge vrline

Irena Pirman

V svoji prvi kolumni za naš portal Javnost.si sem pisala o tem, da je v Sloveniji vsak lahko novinar. Kdo bi si mislil, da bo potrditev tega prišla iz ust samega premierja, ki se je pred vesoljno evropsko javnostjo oklical za novinarja, prvega, zadnjega in zveličanega, ki je bil v Sloveniji v zaporu zaradi kakšnega članka. Pozabil je sicer na dejstvo, da smo bili takrat še SFRJ, ampak očitno je res lahko že vsak, ki kdaj kaj vrže na papir ali v wordov dokument, novinar. Ob tem slavospevu samemu sebi je dodal, kako da v Sloveniji mediji imajo svobodo, spet pa pozabil omeniti, da se zaradi nasilnih, nezakonitih potez vladne strukture veliko novinarjev raje ugrizne v jezik in ne pove vsega, kar jim leži na duši – ker pač želijo obdržati službe. Policist ne more biti vsak, novinar pa lahko, zato so zame tisti izgovori, da policisti samo opravljajo svoje delo in ne stopijo na stran protestnikov, povsem iz trte izviti. Medtem ko za novinarja več kot očitno ne potrebuješ ustrezne izobrazbe, je bilo vsaj za policista do ZDAJ potrebno ustrezno urjenje. Ne moreš kar nekoga sneti z ulice in ga določiti za policista. Do ZDAJ. Morda bomo kmalu priča legalnega oboroževanja rumenih jopičev, ki jih Olaj, Hojs in Janša tako ljubijo, vard in drugih paravojaških struktur, in bo res že vsak lahko policist. Takrat bomo tudi lažje razumeli, da se bodo policisti raje uklonili volji vladajočih in se ne bodo pridružili protestnikom. Da bi pred njimi pokleknili, tako kot so v ZDA nekateri med protesti ob smrti Georgea Floyda, lahko le sanjamo. In niso policisti edini. Tudi medicinska sestra in zdravnik ne more biti vsak, pa je bilo ob njihovem napovedanem protestu tam samo peščica njih, ker so se preostali uklonili ukazu, naj ne hodijo. Menda je bilo tako. Prav te zdravstvene delavce so potem med epidemijo mrzlično pozivali, naj pridejo pomagat. Res, hudo se jim je bilo bati za službe.

A novinarstvo ni edina stvar, ki jo obvlada premier. Je tudi vseved in jasnovidec, s svojimi priskledniki vred. Ve na primer, da so tisti, ki se zaradi covida zdaj zdravijo v bolnišnicah, krivi pravzaprav sami, ker bi bili lahko že zdavnaj cepljeni. Bojana Beovič, dama s tisoč nazivi in službami, pa je izjavila, da pri letos cepljenih mladih ljudeh v prihodnjih letih ni bilo opaziti neplodnosti. Pozabite na Nostradamusa, babo Vango in Vidovitog Milana, to je prava jasnovidka! Še zdaj težko verjamem, da je res rekla kaj takega. In ne nazadnje je tu še poslanec Jože Jerovšek, ki VE, da so maturanti, ki so se okuženi vrnili z maturantskega izleta, tisti, ki se kljub vladnemu moledovanju niso cepili – zaradi KUL-a seveda. NE VE pa, da na maturantski izlet dijaki odhajajo skoraj leto dni PRED opravljanjem mature. V podkrepitev svoje intelektualne superiornosti je dodal Zolajev krik J*accuse! Ne spomnim se, da bi nam profesorica slovenščine na Srednji pedagoški šoli Jožica Bibič kdaj rekla, da se namesto apostrofa uporablja zvezdica. Morda poslanec samo ni našel ustrezne tipke na tipkovnici ali pa nisem dobro poslušala Bibičeve, o čemer dvomim, saj sem bila piflarka. Mimogrede, hvala Velikim pokovcem za vrnjen ugled piflarjem! Sheldon je zakon! BAZINGA!

Če kaj, je treba priznati, da imajo ti ljudje res bujno domišljijo in so pravzaprav alkimisti. Eno stvar znajo čudežno pretvoriti v drugo. Vsaj v svojih glavah. Prav zares BAZINGA!


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE
Pomakni se na vrh