Umrla nekdanja teniška igralka Shirley Fry Irvin

Teniška hiša slavnih je objavila, da je 13. julija v starosti 94 let umrla nekdanja teniška igralka Shirley Fry Irvin. Američanka je v svoji karieri med posameznicami na vsakem od turnirjev velike četverice zmagala po enkrat, poleg tega je na največjih turnirjih osvojila še 13 lovorik v konkurenci dvojic.

Fry Irvinova je prvi turnir za grand slam med posameznicami osvojila leta 1951 v Parizu, največje uspehe pa je dosegla med junijem 1956 in januarjem 1957, potem ko se je v teniško karavano vrnila iz upokojitve. V tistem obdobju je zmagala v Wimbledonu, na OP ZDA in OP Avstralije v Melbournu, takrat pa bila tudi edinkrat v karieri številka ena ženskega tenisa. Upokojitev je prekinila, ker je dobila povabilo, da bi ZDA zastopala v pokalu Wightman.

Američanka, ki je bila v teniško hišo slavnih sprejeta leta 1970, je ena izmed desetih žensk in osmih moških, ki so med posamezniki zmagali na vsej štirih največjih teniških turnirjih.

Dvanajst od trinajstih lovorik med dvojicami je dobila v konkurenci ženskih dvojicah, večino v paru z Doris Hart, ki jo je premagala ravno v finalu Roland Garrosa 1951.

Fry Irvinova se je po zmagi v Melbournu poročila in pri 30 letih dokončno športno upokojila.

DELITE
Pomakni se na vrh