Legendarni Mišo Kovač praznuje 80. rojstni dan

Pred 80 leti, 16. julija 1941, se je rodil legendarni hrvaški pevec Mišo Kovač, eden najbolj vznemirljivih zvezdnikov v zgodovini, ki je imel izjemno burno življenje in bi že trikrat skoraj umrl. Kljub vsem vzponom in padcem je očitno v njem izjemna sila, ki ga ohranja živega, čeprav že dolgo ne več čilega.

»Očka, si ti Mišo Kovač?« je mlajši sin vprašal Oliverja Dragojevića, ko je slišal, da ga je na televiziji voditelj napovedal kot najbolj priljubljenega pevca v državi. Ja, Mišo Kovač je bil v osemdesetih letih brez dvoma številka ena v Jugoslaviji in niti Oliver mu ni bil blizu …

Ne samo njegovi izjemni uspehi s skladbami, ki so postale večne, kot so Ostala si uvjek ista, Ti si pjesma moje duše, Još i danas teku suze jedne žene, Dalmacija u mom oku …, tudi tragični dogodki so zaznamovali njegovo razburljivo življenje. Cigarete so bile tako rekoč njegov zaščitni znak, odrekel pa se jim je pred kakšnim desetletjem, ko je imel dva infarkta zapored; še vedno pa mu ostajajo brki, ki jih je začel nositi po težki prometni nesreči, zaradi katere ima brazgotino na ustnici. Poleg prometne nesreče in infarkta je bil v smrtni nevarnosti tudi, ko si je nekaj let po tragični smrti sina Edija hotel vzeti življenje. Streljal si je v srce, vendar so ga zdravniki rešili …

Mišo se je poročil trikrat. Prvič z Zagrebčanko Ljubico, a jo je pustil, ko se je na prvi pogled zaljubil v najstniško miss Jugoslavije Anito, ki ji je že ob prvem srečanju rekel, da bo nekoč njegova žena. Anita je zaradi ljubezni do Miša pustila vse – tedanjega fanta in manekensko kariero – ter se celo sprla z materjo, ki ni podpirala njene odločitve. Njuna ljubezen je bila trdna, v zakonu pa sta se rodila Edi in dve leti mlajša Ivana. Toda leta 1992 je takrat 16-letni Edi umrl v sumljivih okoliščinah, njegova smrt pa je kmalu končala Mišev drugi zakon, saj z ženo nista mogla preboleti sinove smrti. Zaradi bolečine sta kot oče in mama malo pozabila na hčer, ta pa je rešitev iskala v drogah, vendar se ji je pozneje – tudi ob podpori Miševe tretje žene Lidije – uspelo rešiti odvisnosti in je danes uspešna samostojna pevka.

Mišo je v skoraj pol stoletja dolgi karieri prodal več kot 20 milijonov albumov, kar je rekord tudi tedanje Jugoslavije.

DELITE