DEMISTIFICIRAJMO BESEDO POST

V nasprotju s hedonizmom ima beseda post za mnoge negativen, neprijazen prizvok, v resnici pa je prav nasprotno. Otresti se moramo le strahu, ki se je v zgodovini oprijel te nesrečne besede. Pri postu gre za transformacijo in odstranitev strupov, odmrlih celic, sluzi, s primernimi pripravki pa tudi parazitov in težkih kovin.

Če pogledamo v daljno zgodovino, so se postila že ljudstva pred Kristusom in tudi pozneje. Kako so se postili eseni pred več kot 2000 leti, je opisano v Esenski poslanici miru, postili so se Indijanci, ženske aboriginov pa so posebna očiščevanja izvajala pred zanositvijo, da so prečistila telo, da se je novo bitje začelo razvijati v čistem okolju maternice svoje mame. Terapevtska postenja izvajam po principih ajurvede, ki so do telesa, uma in duha prijazna, nežna in določena za vsakega posameznika posebej.

Med postom se telo čisti, obnovi, napne se koža, obenem pa postane mehka, žametna in sijoča. Črevesni mikrobiom s primernimi klistirji olajšamo nesnag in slabih bakterij. Ob pripadajočem protokolu in urniku se spreminjamo in pomlajamo iz dneva v dan. Če ga izvajamo prvič, si moramo vzeti čas. Zelo pomemben je mentor, ki nas bo varno popeljal skozi to čudežno preobrazbo.

Navadno imamo rešitve vedno na dosegu, a jih žal ne vidimo.

Kako iz cone udobja?

Korenite spremembe se zgodijo, ko smo prenasičeni s strupi in je zdravje že ogroženo. Napoči trenutek resnice. Ko ni več poti nazaj in je prihodnost nejasna zaradi bolezenskega stanja, se v strahu za življenje zgodijo največji premiki.

Za spremembo prehranjevalnih navad in terapevtsko razstrupljanje se običajno odločimo, ko je prišlo do točke preloma in je naše počutje že tako slabo, da nimamo druge izbire. Takrat je čiščenje telesa zadnji namig stvarstva, da moramo vzeti vajeti zdravja v roke. Red, disciplina in vztrajnost nam pomagajo vzpostaviti harmonijo med umom, telesom in zavestjo.

Zato kar pogumno pri odločitvi za terapevtsko postenje. Avgust in september sta odlična meseca, da se lotimo razstrupljanja telesa. Pred zimo je smiselno okrepiti telo in črevesni mikrobiom, ki ga je po postu treba obnoviti in naseliti vanj zdrave bakterije, ki podpirajo naš imunski sistem. Poleti, ko smo običajno na počitnicah, si je smiselno vzeti čas za razmislek za tako pomembno odločitev. V knjigi Post, seme zdravja, ki je odlično branje za poletne mesece, boste našli veliko priporočil, nasvetov in zgodb ljudi, ki so že doživeli to čudovito potovanje.


Bilka Baloh je avtorica knjige Post, seme zdravja, ki govori o terapevtskem postenju. Sodeluje z uradno medicino, v katero vpleta doktrino ajurvede. S klienti rešuje tudi zapletene primere, kot je čiščenje telesa po kemoterapiji in drugem zdravljenju, v katero so vpletene večje količine najrazličnejših zdravil, zniževanje telesne teže in drugo. Bilko in njeno delo lahko spremljate tudi na postsemezdravja.si.

DELITE
Pomakni se na vrh