Jan Plestenjak daje dobre nasvete – celo konkurenci!

Pri nas ni nobeno presenečenje, če se posamezniki ali podjetja proti konkurenci borijo s podtikanji, noži v hrbet, nagajanjem. Žal je bolj redko, da si konkurenca med sabo pomaga. Ampak tudi to se zgodi. Očitno predvsem takrat, ko se nekdo konkurence sploh ne boji, saj se zaveda, koliko truda in znanja je potrebnega za uspeh in da tega pač ne zmore vsak. No, eden tistih, ki zelo rad pomaga glasbenim kolegom, je tudi Jan Plestenjak.

Jan je svojo glasbeno pot – potem ko se je vrnil iz Amerike, kjer je študiral kitaro – začel z rapersko pesmijo Naj stvari so tri. Mnogi so se mu posmehovali, vendar je med najbolj priljubljenimi takratnimi zvezdniki našel tudi nekatere, ki so mu z veseljem pomagali. Vili Resnik je z njim zapel v duetu, posvečenem legendarni Agropopovi Šerbi, ki je tudi nastopala v njegovem spotu. Jan zagotovo ni pozabil, da je imel kot začetnik podporo največjih – čeprav bi po drugi strani lahko kuhal zamero do vseh, ki so mu nagajali … No, to je očitno razlog, da si vedno rad vzame čas in pomaga glasbenim kolegom. Ne samo da je napisal uspešnice za Alyo, Rebeko, Cota, ampak se mnogi nanj radi obrnejo, kadar potrebujejo nasvet. To je pred časom že povedal Blaž Švab, pa tudi Dejan Dogaja je Janu hvaležen, ker mu je pomagal izbrati celo novo umetniško ime.

Zadnji, ki so javno hvalili Jana in njegove nasvete, pa so člani fantovske zasedbe BOOOM, ki so pred kratkim predstavili pesem Dvignem te: »Z Janom smo se spoznali lani poleti. Seznanil nas je Lukov oče, ki je Jana poznal že od prej, in ga je prosil za uslugo in pomoč za nas. Ko smo se prvič srečali z njim, je bil navdušen nad našim glasbenim materialom in je podprl našo željo po ustvarjanju moderne slovenske pop glasbe. Pri Janu smo se ogromno naučili, kar se tiče glasbe, pa tudi o tem, kaj pomeni biti uspešen glasbenik, zato je težko izluščiti le en nasvet. Če bi morali izbrati najpomembnejšega, bi moral biti ta, da izvajalec ne sme nikoli biti večji od pesmi. Skladba je sama svoja entiteta in glasbenik mora narediti vse za to, da bo dobra, ne pa da se bo izvajalec želel le pokazati.«

DELITE
Pomakni se na vrh