V Odrancih bodo zgradili drugi dnevni center pod okriljem Doma starejših Lendava

V Odrancih so položili temeljni kamen za Dnevni center Odranci. Ta bo drugi dnevni center pod okriljem Doma starejših Lendava in bo predvidoma končan v začetku prihodnjega leta. Prvi že od leta 2000 deluje znotraj doma starejših v Lendavi.

Odranci, 17. julija – V Odrancih so položili temeljni kamen za Dnevni center Odranci. Ta bo drugi dnevni center pod okriljem Doma starejših Lendava in bo predvidoma končan v začetku prihodnjega leta. Prvi že od leta 2000 deluje znotraj doma starejših v Lendavi.

Za Odrance dnevni center pomeni veliko pridobitev. “Na tem področju v občini nimamo še ničesar in to bo prva taka stvar oziroma začetek nečesa takega. Prepričani pa smo, da se bo to v bodoče razvilo v bivalni center, saj bo prostora dovolj, ko bomo pridobili še sosednja zemljišča,” je pojasnil župan Občine Odranci Ivan Markoja.

Dnevni center bo lahko sprejel vsaj 15 oseb. “Po normativih naj bi bil ta center za 15 ljudi, a to je relativno, če bo kakšen več, ne bo problema, saj je dom velik,” pravi Markoja.

Dnevni center je projektirala družba Zeu, za izvajalca so izbrali zadrugo Dolinka. Občina je zanj prispevala zemljišče, sicer pa ga bo financirala država, ki bo zanj namenila 560.000 evrov. Kot je povedal direktor Doma starejših Lendava Franc Špilak, so se prijavili na razpis, ki ga je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavilo za gradnjo dnevnih centrov po vsej Sloveniji.

Položitve temeljnega kamna se je udeležil tudi v. d. direktorja direktorata za starejše in deinstitucionalizacijo na ministrstvu Andrej Grdiša. “To je eden izmed primerov, kako poskrbeti, da so starejši vključeni v skupnost. Evropa definitivno gre v to smer, država ji sledi. Na ministrstvu se zavedamo, da se je v preteklosti premalo naredilo na tem področju, sedaj pa namenjamo kar nekaj sredstev, da bi se standard starejših izboljšal,” je povedal. Trenutno sicer tečejo tudi razpisi React za obnovo domov.

DELITE
Pomakni se na vrh