V Padni praznik olja in bledeža

Ta konec tedna bo v Padni potekal praznik olja in bledeža oz. blitve, ki ga prireja tamkajšnja krajevna skupnost v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož. Vaščani bodo odprli svoja dvorišča in ponudili domače jedi, pripravljajo tudi tržnico avtohtonih sort oljčnega olja, zdravih kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi.

V tej idilični istrski vasici bosta danes in v nedeljo torej v ospredju oljčno olje in bledež, kot v teh krajih pravijo blitvi. Vaščani znajo povedati, da so njihovi predniki prav z bledežem leta 1885 “zgradili” zvonik, ki se dviga ob cerkvi vaškega zavetnika sv. Blaža. Z zaslužkom od prodaje zimskega in letnega bledeža so namreč finančno prispevali h gradnji zvonika.

Danes in v nedeljo popoldne bo potekala istrska kmečka tržnica oljčnega olja in domačih proizvodov. Danes ob 19. uri pa bo na sporedu tudi kulinarični šov s Saro Rutar. Oba dneva prireditve si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi razstavni salon Gold Istra tartufi, kjer bodo na ogled vsi njihovi proizvodi, predstavili pa bodo tudi zanimivo delo tartufarjev. Za ogled razstavnega salona je obvezna predhodna prijava.

Praznik bo letos ponudil veliko zanimivih kulturnih vsebin. Danes bo v okviru Librisovega projekta Istralekt potekal narečni festival, predstavili pa bodo tudi istrsko narodno nošo. Prav tako bosta na ogled narečni film Kartoline in dokumentarni film o Padni. Oba dneva bo organiziran voden ogled Padne, na ogled bosta tudi galerija Božidarja Jakca in cerkev Sv. Blaža. Za otroke bodo oba dneva organizirali delavnico izdelovanja okraskov iz recikliranih materialov in lončarsko delavnico.

Večeri bodo posvečeni glasbi in plesu. Praznik pa bo tudi športno obarvan z balinarski turnirjem in Padenskim pohodom.

Vse vsebine na prazniku bodo brezplačne, organizatorji pa bodo letos posebno pozornost namenili varovanju okolja. Odločili so se, da na prazniku ne bo plastike za enkratno uporabo. Za razbremenitev avtomobilov pa bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna.

DELITE
Pomakni se na vrh