Element ogenj v tradicionalni kitajski medicini

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je ogenj iskra, iz katere izhaja življenje. Čustvo, povezano z ognjem, je radost, ki, kadar je v harmoniji, predstavlja navdušenje nad življenjem. Barva, povezana z ognjem, je rdeča, podnebje ognja je vročina, zvok, povezan z ognjem, pa je smeh. Presežek ognja lahko ustvari hiperekscitabilnost (stanje čezmerne vzdražljivosti) in nemir, medtem ko pomanjkanje ognja pripomore k pomanjkanju veselja in daje občutek otopelosti.

Simptomi, povezani z neravnovesjem ognja v našem telesu, so:

 1. pretirano potenje ali odsotnost potenja;
 2. kožne težave, kot so izpuščaji, koprivnica ali izbruhi vroče kože;
 3. motnje spanja, nemiren spanec ali nespečnost;
 4. palpitacije in aritmije;
 5. nemiren um, vznemirjenost in eksplozivnost;
 6. nenadzorovan smeh;
 7. iracionalni strahovi, tesnoba in razne fobije.

Preveč ognja v telesu?

Prebitek ognja v teoriji TKM imenujemo z besednimi zvezami, kot sta »vlažna vročina« in »porast toksinov zaradi nakopičene vlage«. Prva diagnoza povzroča v telesu razne vnetne procese in tudi drisko, druga pa izbruhe kožnih težav in alergij. To sta tudi dve največkrat slišani diagnozi v poletnem času, ki spadata med presežke ali prebitke notranjega ognja. Takrat je pomembno, da telo ohladimo z živili jin, kot so fižol mungo, lotosova semena, lubenica, breskve, kumara, paradižnik, sveža solata. Srčni ogenj se bo tako umiril, vendar s temi živili ne smemo pretiravati, saj se diagnoza lahko hitro spreobrne iz prebitka v primanjkljaj. Šele zmernost in samoopazovanje nam bosta zagotovila harmonijo in vzpostavila notranji red.

Srce je po kitajski medicini organ, ki je odgovoren za duhovno preobrazbo

V zahodni medicini je srce majhen, votel in mišičast organ, ki šteje kot središče obtočil. Njegova glavna naloga je biti črpalka, ki nadzira pretok krvi po telesu. V tradicionalni kitajski medicini pa se odgovornosti Srca razširijo tudi na čustvene in duhovne sfere (zato se tudi piše z veliko začetnico). Že v starodavnih besedilih je zapisano, da je Srce vrhovni monarh, odgovoren za vzdrževanje notranjega miru in harmonije. Rumeni cesar pravi: »Srce je najbolj suveren od notranjih organov in predstavlja zavest o lastnem bitju. Odgovoren je za inteligenco, modrost in naše duhovne preobrazbe.«

Ostanimo srečni in zdravi v poletju

Bodimo pozorni, da vsak dan namenimo čas sproščanju. Za uporabo te vaje lahko porabimo le nekaj minut:

Popolnoma izdihnimo zrak in zaprimo usta. Nato vdihnimo skozi nos in štejmo do pet. Medtem ko vdihujemo, si predstavljajmo, kako čista energija prihaja v naša pljuča. Nato dih zadržimo in štejemo do 20. Predstavljajmo si, kako vsaka naša celica izkoristi priložnost, da v tem času izprazni svoje odpadne produkte v krvni obtok. Z izdihavanjem štejemo do deset in vizualizirajmo, kako vse odpadne snovi zapuščajo naše telo.

Pritegnimo svoje čute

Poletje prinaša s seboj nešteto intenzivnih barv, vonjev in zvokov. Odenimo se v obilje čutov, tako da:

 1. hodimo bosi po travi in zaznavamo njeno strukturo;
 2. gremo na vrt in pozorno poslušamo zvoke ptic in čričkov ali otrok pri igri;
 3. vonjamo rože in vonj poletja ter pustimo, da napolni našo notranjost;
 4. okušamo sveže sadje in zelenjavo ter pustimo, da nas okus preplavi in seže do Srca;
 5. zaupamo svoji intuiciji: ko nekaj začutimo, v Srcu postanemo povezani s svojim globokim notranjim bitjem. Poskusimo se predati temu občutku in si vzemimo čas, da prisluhnemo notranjemu glasu.

DELITE
Pomakni se na vrh