INTERVJU: S prehrano in dopolnili dajemo podporo telesu

Maja Mujanović in Urška Trost sta že dobri dve desetletji najboljši prijateljici. Čeprav sta že dalj časa sanjali o kakšnem skupnem poslovnem podvigu, sta šele med epidemijo uresničili svojo idejo in ustanovili podjetje gingerorange, ki ponuja izjemno kakovostna prehranska dopolnila. Z Majo smo se pogovarjali tako o dolgoletnem prijateljstvu kot tudi o podjetju, dopolnilih in skrbi za zdravje v današnjem času.

Kdo se skriva za vašim podjetjem?

Pod blagovno znamko gingerorange sva pravzaprav Urška in Maja, sicer pa je tu veliko kvalitete in še več idej. Z Urško se poznava 22 let in sva najboljši prijateljici, zaupnici, na pol družina že od prvega srečanja. Pri nas je bila Urška od prvega dne kot del družine, jaz pa sem se pri njenih tudi počutila kot doma, saj sem bila na družinskih zabavah, rojstnih dneh in nedeljskih kosilih. To se do danes ni spremenilo. Združujejo naju različni interesi, ker se ena od druge lahko veliko naučiva, pa podobne poglede na svet imava, moralne in etične zadržke …

Kako sta od prijateljic postali poslovni partnerki?

Ko sva uspešno preskočili vse gimnazijske ovire, je Urška nadaljevala pot na filozofski fakulteti, kjer je študirala španščino in sociologijo, jaz pa na ekonomski fakulteti. Nato je Urška zamenjala nekaj služb, jaz pa sem imela veliko več sreče in sem jih zamenjala vsaj sto (smeh) in s tem pridobila vse mogoče poslovne poglede, strategije in marketinške ideje, komunikacijske izzive … Čeprav sva sanjali o podjetniški poti, sta naju med prvim valom korone, ko sva že več petkov zapored preživljali na terasi in srkali džin tonik ter se pogovarjali o poslovnih idejah in možnostih, združili Urškina ideja in moja pobuda o skupnem sodelovanju.

Od kod torej ideja za ime gingerorange?

V poplavi dolgočasnih imen blagovnih znamk, sva želeli izstopati, biti drugačni, sicer pa sva tudi sami osebno taki – drugačni.

V imenu imate pomarančo in ingver. Bi rekli, da sta te dve živili še posebej koristni za zdravje?

Ginger sva izbrali bolj zaradi oranžne barve – oranžna pomaranča. (smeh) Ker je sočna, ker je zdrava, ker jo imamo radi.

V spletni trgovini ponujate prehranska dopolnila, ki pomagajo do lepote in zdravja. Teh je na trgu že veliko, v čem so vaša drugačna?

Najin dolgoročni cilj je, da bi blagovna znamka gingerorange postala sinonim za kvaliteto in temu primerni so in še bodo izdelki – kvalitetni.

Kdaj bi morali jemati dopolnila? In kdaj je dovolj samo pestra, zdrava prehrana?

Statistika kaže, da ima danes zelenjava, v primerjavi z letom 1940, 24 % manj magnezija, 76 % manj bakra, 46 % manj kalcija, 40 % manj natrija in vsebuje veliko več gnojil, zato se je vprašati, koliko vitaminov in mineralov dobimo zgolj z zdravo prehrano. Poleg tega pa ne poznam človeka, ki ne bi bil vsaj malo izbirčen, kar pomeni, da še kakšnega vitamina in minerala, ki bi ga dobil z živili, ki jih ne mara, ne dobi. Vitamine in minerale lahko dodajamo že otrokom, za kolagen in hialuron pa je znano, da raven obeh po 20. letu upada za 1,5 % letno. Sicer pa – bolj ko smo izpostavljeni soncu, stresu, slabim prehranskim navadam in pomanjkanju rekreacije, bolj vse to vpliva na počutje, odpornost in psihofizično kondicijo.

Prehranska dopolnila so – čeprav ponujajo iste sestavine – lahko zelo različne kakovosti. Ni vsak kolagen tak, da ga bo telo absorbiralo, enako velja tudi za preostale izdelke. Kako se torej znajti med vso ponudbo?

Obstaja 28 tipov kolagena, trije od teh pa se uporabljajo v prehranskih dopolnilih: tip I, II in III. Ko izbiramo kolagen, je pomembno, da se osredotočimo:

– na izvor kolagena: izredno pomembno je, da je kolagen visoke kakovosti in izvira iz čistega naravnega vira brez kontaminacijskih sredstev; tako telo ne boste napolnili s težkimi kovinami in se izognili težavam, ki lahko prihajajo iz živinoreje;

– raje izberite izdelek, ki vsebuje tudi hialuronsko kislino, saj ta deluje komplementarno s kolagenom, kot polnilo kože od znotraj in pomaga pri glajenju gub;

– izberite kolagen v obliki peptidov, saj je v tem primeru razgrajen na velikost, ki je najprimernejša za boljšo in učinkovitejšo absorpcijo;

– kolagen z dodanimi kompatibilnimi vitamini zagotovi boljšo učinkovitost.

Poznamo pa ribji, goveji, svinjski, piščančji in goveji kolagen iz hrustančevine. Raziskave so pokazale, da se kolagen iz morskih virov do 150 % bolje absorbira v telo kot goveji ali svinjski. Ker so molekule manjše in posledično lažje, hitreje vstopajo v krvni obtok. Ravno tako priporočamo kolagen v tekoči obliki, ki se desetkrat bolje absorbira kot druge oblike v prahu, kapsulah, tabletah.

V vaši ponudbi je kar nekaj izdelkov, ki jih sicer zaužijemo, a pomagajo do lepše kože. Nega se torej začne s tem, da skrbimo za to, kaj vnašamo v telo, ne samo, kaj nanašamo na kožo, kajne?

Seveda. Zelo pomembno je, kaj zaužijemo oz. kakšno podporo damo z zdravo prehrano in prehranskimi dopolnili telesu. Seveda pa je super, če imamo potem tudi dobro nego.

Boste ponudbo izdelkov v prihodnje povečali ali se vam zdi, da s temi že pokrivate večino problematike? 

Za zdaj imamo s temi izdelki ogromno dela, je pa najin cilj, da nabor izdelkov povečava.

Vaš moto je skrb zase. Bi rekli, da danes po večini dovolj skrbimo zase?

Ne upam si reči, da je dovolj, lahko pa rečem, da smo vse bolj ozaveščeni, da je potrebna skrb za telo in duha, in to čedalje bolj upoštevamo.

DELITE
Pomakni se na vrh