Kapljice sreče

Vsi strokovnjaki, raziskovalci in tudi zdravniki vedo, ne glede na to, kdaj in kje so se šolali, da pri ljudeh ne obstaja večji sprožilec za poškodbo imunskega sistema, kot so žalost, apatija, depresija in strah. Sprožilci so hitri in nevidni, napadajo nepričakovano in mnogokrat se sploh ne zavedamo, da je naš obrambni zid preluknjan, mi pa še kar stojimo in pasivno čakamo zadnji udarec usode. Samo da bo hitro in neboleče …

V želji, da bi okrepili naš obrambni mehanizem, ne jemo sladkorja, maščob, soli, bele moke, mesa, mleka …, namesto tega uživamo kvinojo, semena čije, sejtan, kokosovo mleko, ribamo ingver, pijemo vitamin D, magnezij, srebamo srebrno vodo, čaje iz goji jagod, pijemo maco in čuda nekih zelišč, ki jim sploh imena ne znam izgovoriti in za katere sem prvič slišala od prijateljičine sosede brata, da bi lahko pomagali. Veliko teh zvarkov sem preizkusila, priznam.

In kaj sem ugotovila?

Ugotovila sem, da je vse to skupaj en navaden nateg in da so edini najučinkovitejši način za uspešen imunski sistem kapljice sreče. Ja, to so takšne kapljice, ki jih ne moreš kupiti v nobeni lekarni, a jih potrebuje vsakdo izmed nas. Sicer različne odmerke za vsakega posameznika in spremenljiv način uporabe, kar pomeni redno in po potrebi. Stranskih učinkov uradne analize do zdaj niso odkrile, razen glasnega smeha in lahkotnega telesa. Vsakdo izmed nas mora imeti svoje kapljice, vsakdo ima svoj unikatni recept in kapljice je treba jemati vsak dan, redno.

Ko si pozoren na svoje potrebe, nase, ko od vsega hrupa končno slišiš sebe in svoj notranji glas in ko najdeš svoj pravi recept, potem vsak dan kaneš svojo kapljico sonca v jutranjo kavo, v jutranji smooth jazz, v pozdrav življenju, v objeme in poljube, v veselje, ko najdeš pozabljenih 5 evrov v žepu plašča, v nasmeh neznanca na pločniku, v košček čokolade, v lep dan, v novo prijateljstvo, vonj otroka, pozitivno energijo, smeh, dobro knjigo, besedo … Kapljice znajo delati čudeže, res.

In ko pri čiščenju avtomobila, pod sedeži, nepričakovano najdeš ekstra kapljice sreče, ki so tik pred iztekom roka, tako kot sem jih danes našla jaz, potem si jih privoščiš več kot običajne dni. Ko takšne kapljice odkriješ, takrat lahko vržeš stran vse tablete. Ker si končno ugotovil, da zdravje ne pride v nas skozi usta, temveč skozi srce.


Katarina Keček je novinarka, voditeljica in avtorica romana
Umetnost zavijanja z očmi, ki vsak ponedeljek oriše svoj pogled na dogajanje v zadnjem tednu v rubriki Dnevnik ozdravljene pesimistke.

DELITE
Pomakni se na vrh