OCENA KNJIGE: Zlagano življenje odraslih

Skrivnostna italijanska pisateljica Elena Ferrante je navdušila svet z Genialno prijateljico in nadaljevanji v Neapeljskem ciklu, po katerem so posneli tudi televizijsko serijo, ki so jo predvajali tudi na TV Slovenija Tudi v novi knjigi Zlagano življenje odraslih se zgodba dogaja v Neaplju. Najstnica Giovanna v nekem trenutku sliši pogovor mame in očeta, ki reče, da je vse bolj podobna skrivnostni teti, s katero njena družina nima stikov, saj velja za težavno, naporno, grozno. Nekoč pridno deklico izjava vrže iz tira, v šoli popusti, postane upornica, na vsak način pa želi spoznati svojo teto. Teta jo sprva očara, pozneje pa vidi, da stvari niso črno-bele. Tako kot tudi niso taki liki v tej zanimivi zgodbi o odnosih in odraščanju.

Genialne prijateljice sem se lotila, ampak sem kmalu obupala. »Nujno moraš prebrati, knjiga je genialna, samo čez začetek se je treba prebiti,« so mi govorile prijateljice, katerih mnenje vsekakor cenim. Verjamem, da je Neapeljski cikel dobro branje, ampak bo počakal do takrat, ko bom imela veliko več časa, da se mi ga ne bo zdelo škoda za prebijanje skozi podrobnosti, ki se mi pač ne zdijo zanimive. Sem pa vmes že videla serijo in seveda je zanimivo opazovati odnos dveh deklet, ki vmes rasteta, zorita in spoznavata, da ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled; da imajo odločitve neke posledice; da ne gre z glavo skozi zid; in še sto drugih modrosti, ki se jih pač v življenju prej ali slej naučimo – če le gledamo z odprtimi očmi.

Zlagano življenje odraslih nima dolgoveznih uvodnih poglavij. Knjiga se bere lepo. Zgodba se človeka tudi dotakne in je vredna pozornosti. Po drugi strani pa dvomim, da bo doživela takšno navdušenje kot Neapeljski cikel, saj bi lahko rekli, da gre po svoje za nekakšno njegovo skrajšano različico. Giovanna sicer ni tako usodno povezana z eno prijateljico, temveč ima dve vrstnici, ki pozneje postaneta njeni sestri, saj njen oče mamo vara z ženo najboljšega prijatelja in se kasneje z njo tudi poroči ter skrbi za njeni hčerki. Odrasli Giovanno večkrat razočarajo – ampak to je pač nekaj, kar se dogaja vsem nam, še posebno v najstniških letih, ko se stvari zdijo preproste in črno-bele. Tudi sama sčasoma ugotovi, da ima vsaka zgodba več pogledov. Stvari so torej zapletenejše, a to je tisto, zaradi česar nam v življenju ni dolgčas in imamo do smrti dovolj snovi za razmišljanje.

DELITE