V svetu narašča zaskrbljenost zaradi vohunjenja s programsko opremo Pegasus

Mednarodna skupnost je vse bolj zaskrbljena zaradi vohunjenja s programsko opremo Pegasus. Združeni narodi so zaradi zadeve v stiku z ameriškimi oblastmi. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders pa je v odzivu morebitno vohunjenje za novinarje označil za nesprejemljivo.

Vohunski program Pegasus, ki ga je ustvarilo izraelsko podjetje NSO Group in ga prodajalo predvsem vladam, je izkoristil varnostne luknje v programski opremi pametnih telefonov, da se je dokopal do informacij. V razkriti dokumentaciji so svetovni mediji odkrili več kot 50.000 telefonskih številk, ki so jih povezali s programom.

Med drugim so bile na seznamu številke francoskega predsednika Emmanuela Macrona, južnoafriškega predsednika Cyrila Ramaphose in več drugih vodij držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

NSO Group je v odzivu sicer sporočil, da Macron ni bil tarča njihovega podjetja.

Združeni narodi v New Yorku so v torek sporočili, da glede Pegasusa vodijo razpravo z ameriškimi oblastmi. Morebitno zlorabo komunikacijskih kanalov pa so označili za zaskrbljujočo.

Izraelska vlada je zaradi razkritij oblikovala posebno ekipo, ki se bo soočila s posledicami.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v torek v Bruslju ob predstavitvi drugega letnega poročila o vladavini prava v članicah EU v odzivu dejal, da Evropska komisija spremlja preiskave, ki so bile uvedene v zvezi z uporabo opreme Pegasus, zlasti glede uporabe opreme proti novinarjem.

Dodal je, da Bruselj sodeluje z nacionalnimi organi za varstvo podatkov ter napovedal, da bodo v okviru Sveta EU pogledali, kako bi lahko zagotovili, da bodo ti organi v državah članicah učinkovito sodelovali med seboj.

“Generalni direktorat za komunikacijska omrežja (DG Connect) pri Evropski komisiji bo analiziral, kaj se je zgodilo, in prepričan sem, da bomo v prihodnjih tednih in mesecih imeli podrobnejše informacije o zadevi. Če se bo izkazalo, da se je vohunilo za novinarji, je to nesprejemljivo. Pogledali bomo različne pristope, ki jih lahko sprejmemo,” je še napovedal evropski komisar.

Med državami, kjer naj bi domnevno obsežneje vohunili za novinarji in aktivisti, je tudi Madžarska, kjer se vlada zaenkrat ni konkretno odzvala na vprašanja o nakupu Pegasusa. Vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas je danes za televizijo RTL na vprašanje glede nakupa Pegasusa dejal, da “ni kupil nobenega programa”.

Spletni portal Ma.hu je odgovor komentiral, da s tem Gulyas ni zanikal nakup vohunske opreme. Je pa Gulyas še povedal, da je razkritje takih nakupov vprašljivo in da imajo obveščevalne službe posebna pravila. Pri tem ni omenil imena Pegasus, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

DELITE
Pomakni se na vrh