Uho je prostor, kjer se vsi kanali srečajo: aurikuloterapija, metoda zdravljenja v kitajski medicini

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je aurikuloterapija praktična, uporabna in zanimiva metoda zdravljenja. Ušesa so zelo pomemben telesni organ, ki mu pogosto ne posvečamo dovolj pozornosti, v TKM pa ima pomembno vlogo tudi v diagnostiki, saj uho predstavlja pomanjšano obliko celotnega človeka. Zemljevid ušesa namreč temelji na obrnjenem položaju zarodka v maternici.

Kaj je aurikuloterapija?

Aurikuloterapija je v grobem smislu stimulacija uhlja, ki se uporablja tako pri diagnosticiranju kot tudi zdravljenju bolezni ali lajšanju različnih težav. Znana je tudi kot ušesna oz. aurikularna akupunktura, kadar se stimulacija doseže z vstavljanjem akupunkturnih igel. Sam izraz aurikuloterapija se pogosto sklicuje tudi na električno stimulacijo refleksnih točk na ušesih. Posebne točke na ušesu je mogoče stimulirati z ročnim pritiskom, kar imenujemo ušesna refleksologija, spodbujamo jih lahko tudi z laserji, magnetki in obliži s semeni, ki jih zdravniki TKM prilepijo na določene točke na obeh ušesih (ali samo na eno), kjer ostanejo do nekaj dni.

Moderna aurikuloterapija

Temelje moderne aurikuloterapije je v petdesetih letih prejšnjega stoletja postavil francoski nevrolog Paul Nogier s svojo Razpravo o aurikuloterapiji, ki je tradicionalno izročilo še dodatno nadgradil in organiziral v celovit sistem refleksnih točk, s katerim lahko lajšamo številne zdravstvene težave. Dr. Nogier je na podlagi svojih proučevanj namreč ugotovil, da človek niha na nižjih elektromagnetnih frekvencah, zato je treba v njem, če ima zdravstvene težave, ponovno vzpostaviti harmonijo in resonanco, tako da se uskladi s pravimi elektromagnetnimi frekvencami, in ne s tistimi, kakršne oddaja večina medicinskih naprav. Obenem so raziskave so pokazale, da se pri tem v telesu sproščajo endorfini, zmanjša preobčutljivost živčevja, uravnava vegetativni živčni sistem, spodbuja stanje telesnega ravnovesja in uravnava aktivnost telesnih procesov.

Več kot 200 ušesnih točk

Akupunkturnih točk na ušesih je več kot 200, nekateri trdijo, da celo več kot 300, med njimi malo več kot 100 zelo specifičnih. Uho je namreč bogato oživčeno in s to metodo zdravljenja vplivamo na možganske refleksne centre, ki so z živčnim sistemom povezani s preostalimi deli telesa. Točke na ušesu so zelo občutljive in vsaka lahko ustreza določenemu notranjemu organu. Po navadi se te točke zaznajo šele, kadar se pojavi določena težava (čutimo bolečine, zbolimo, smo od česa odvisni). Lahko gre za telesno neravnovesje ali poslabšanje v delovanju določenega notranjega organa in takrat posameznik ob stimulaciji zazna bolečino, ki pa kmalu mine.

Z aurikuloterapijo nad težave

Z metodo aurikuloterapije lahko obravnavamo skoraj vsa bolezenska stanja, najpogosteje pa se uporablja za lajšanje akutnih in kroničnih bolečin, uravnavanju prebavnih procesov, obvladovanju alergij, uravnavanju hormonskega neravnovesja ter krvnega tlaka, povišanega holesterola ter pri želji po izgubi odvečnih kilogramov.
Pomaga tudi pri odpravljanju globljih vzrokov bolezni, kot so psihološke težave (čustvena neravnovesja, depresija, anksioznost, panični napadi, nezdravi partnerski odnosi itd.), za zelo uspešno pa se je izkazala pri težavah z odvisnostjo od cigaret, alkohola in hrane.

Sopotnica drugim metodam TKM

Aurikuloterapija se veliko uporablja tudi v kombinaciji z drugimi metodami TKM, kot so akupunkura, moksibustija, terapevtska tuina masaža in refleskoterapija stopal, ter z zeliščno terapijo. Gre za dodatno podporo, ki jo ponujamo pri vzpostavljanju ravnovesja tudi po opravljenem ciklu drugih terapij ali pri sočasnem zdravljenju. V času spomladanskih alergij in neprijetnih simptomov jo zdravniki TKM veliko uporabljajo skupaj z akupunkturo po telesu, saj tako hkrati lajšamo simptome in telo tudi uspešno zdravimo.

Uporaba aurikuloterapije

Priporočljivo je, da točke s pritiski stimuliramo trikrat na dan od dve do pet minut, odvisno od težave. Za večji učinek lahko točke masiramo posamično vsako po dve minuti na obeh ušesih hkrati. Apliciranje je mogoče na obeh ušesih ali posamično, pri čemer začnemo z ušesom, ki velja za dominantno, kar je odvisno od tega, ali smo desnični ali levični. Kadar izvajamo terapijo na enem ušesu, potem apliciranje izvajamo izmenično na enem in drugem uhlju. Po treh dneh se zrnca ali magnetki odstranijo in nanesejo na drugo uho.

DELITE
Pomakni se na vrh