Cepilno mesto od 2. avgusta na urgenci UKC

Cepilno mesto v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bodo iz glavne avle z 2. avgustom preselili na urgenco. Cepljenje proti covidu-19 bo brez naročanja potekalo do 20. avgusta, vsak delovnik od 8. do 20. ure, in sicer za vso populacijo, tudi otroke od 12. leta. Na spletni strani UKC bo objavljen tudi urnik cepljenja z določenim cepivom.

Kot je v današnji izjavi za medije spomnila vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana Tatjana Mrvič, so okoli 10 dni cepili v glavni avli UKC Ljubljana, ker pa je tam vroče in so še druge aktivnosti, so se odločili, da cepilno mesto preselijo na vrh dovoza na urgenco UKC, kamor je neposreden dostop iz Njegoševe ulice.

Cepljenje na tej lokaciji bodo začeli v ponedeljek ob 8. uri. Vse delovne dni bo do 20. avgusta potekalo od 8. do 20. ure. Mrvičeva je poudarila, da cepijo vse, ki to želijo, celotno populacijo. Posameznik lahko pride na to cepilno mesto po prvi, ali pa tudi po drugi odmerek, če je bil s prvim cepljen že drugje. Takoj po cepljenju so podatki vneseni v bazo. Na tem cepilnem mestu vsak lahko dobi tudi digitalno potrdilo z opozorilom, kdaj je veljavno, je pojasnila Mrvičeva.

Vsi bolniki, ki jih trenutno zdravijo v UKC Ljubljana zaradi covida-19, so necepljeni. Je bilo pa v UKC Ljubljana do zdaj hospitaliziranih šest oseb, ki so bile polno cepljene, in dve osebi, ki sta bili cepljeni z enim odmerkom. Vseh osem je imelo predhodno imunsko pomanjkljivost, zato pri njih tudi sicer ni pričakovati, da bodo naredili ustrezen imunski odziv na cepljenje proti covidu-19, ki bi jih lahko zaščitil pred okužbo z novim koronavirusom. Gotovo jih cepivo zaščiti pred najtežjim potekom bolezni, verjetno pa ne pred hospitalizacijo, je danes pojasnila Mrvičeva.

Trenutno v UKC Ljubljana po njenih besedah zdravijo 13 bolnikov s covidom-19, od tega so trije na intenzivnem oddelku. Njihova starost je različna, so pa večinoma nekoliko mlajši kot v drugem valu epidemije covida-19. Med njimi ni otrok.

Kot je povedala koordinatorica cepljenja v UKC Ljubljana Tatjana Trotovšek, želijo na cepljenje privabiti vse, zato so tudi odprli 12-urno dostopno točko. “Pridite vsi, da se osvobodimo mask in vrnemo v življenje, kakršnega smo bili navajeni pred epidemijo,” je pozvala.

V tem tednu so sicer za cepljenje otrok od 12. leta starosti registrirali tudi cepivo Moderna, ki je enakovredno cepivu podjetja Pfizer (BioNTech). Tako lahko z Moderno cepijo tudi otroke, nosečnice, doječe matere, je pojasnila Trotovškova.

DELITE
Pomakni se na vrh