INTERVJU: Magnifico o glasbi, prihodnosti in naslednikih

Sonce posijalo je pravi Magnifico v svoji novi skladbi, ki si jo že veselo prepevamo in bo očitno nova uspešnica tega vrhunskega glasbenika, ki nas razveseljuje že več kot tri desetletja. Ob izidu nove pesmi smo ga obiskali v njegovem studiu Dom svobode, kjer nam je zaupal svoj pogled na glasbeno dogajanje in glasbo na sploh.

Ali vsak dan vzamete v roke kitaro?

Vsak dan. Udarim G-dur in lahko bruham. G, E, D, A, najlažje je tu igrati. A kitaristi sčasoma ugotovijo, da če se premakneš v gis, es, kjer je malo bolj zoprno vse to prijemati, se ti v glavi lahko zgodi nekaj drugega. Skratka, G in E pritisnem vsak dan in se kar stresem, in iščem, ali bom slišal kaj novega. Pa nič. C je samo C in G je samo G …

Ko pravite, da ste v stiku z glasbo, ali to pomeni, da spremljate vse novosti?

Rad spremljam sodobno pop glasbo. Vedno mi je bila všeč. Zadnje čase se mi zdi, da je svežine malo manj … ali zaradi razpršenosti težje pride ven, ker predvidevam, da je vsega novega še več. Pogrešam urednike tudi na Youtubu, s pomočjo katerih bi našel nove, zanimive vsebine. Prosim, nikar mi zato, ker sem nekaj pogledal včeraj, istega ne kažite še danes! Rad preberem tudi kakšno recenzijo v Mladini in potem to pogledam … ali če mi kdo kaj svetuje.

Kako gledate na glasbo v Sloveniji? Imate kakšnega naslednika?

Nihče nima ne naslednika ne predhodnika. Dvomim, da lahko tako gledamo na to. O tem bodo kakšno rekli naši zanamci. V Sloveniji boljših razmer še ni bilo, če se pogovarjava o vsebini v zadnjih petih letih in če odmisliva korono. Pop glasba je na najvišji ravni, odkar se zavedam situacije.

Na katere izvajalce bi morali biti pozorni?

Z veseljem jih naštejem nekaj: Gašper in Zala, Mrphy, Matter, Joker Out, Koala Voice, Senidah. To so mlade skupine, ki imajo nekaj povedati in so tudi videti dobro. Tudi kakovost skladanja in produkcije se je dvignila. Dosti resneje je vse, z večjim razmislekom se pristopa k produkciji in sami materiji: kaj predstavljaš, kaj ponujaš in kako. Včasih tega ni bilo oziroma sem to pogrešal. 

Med korono ste imeli za božič prvi spletni koncert. Si za letos sploh upate kaj načrtovati?

Vse se bo odvijalo sproti. 

Je bil božični koncert res v živo ali je bil posnet vnaprej?

Posnet je bil prej, ker so me opozorili, da lahko vse skupaj razpade, če bi šli v živo, ker s tovrstnimi stvarmi operaterji prenosa še niso imeli izkušenj. Koncert moraš v vsakem primeru posneti v enem kosu, ne glede na to, ali je prenos v živo ali gre za posnetek. Zame je bilo enako, saj tako in tako ni bilo občinstva.

Pomisleki glede tega koncerta, ali je bil v resnici v živo, so bili predvsem zato, ker je bilo vse odigrano tako popolno.

Hvala lepa, to rad slišim. Ampak s tem se ukvarjamo, saj smo vendar muzikanti, in pripravili smo se dobro. 

Kako gledate na spletne koncerte in predstave? Lahko to nadomesti žive nastope?

Na koncu je to televizijska oddaja in ni nobena novost. Mene zanima zato samo, da zagotovim določen standard. Božični koncert smo snemali tu, v studiu, kar je poenostavilo stvari, kajti v Stožicah pripravljati koncert je res naporno.

Kje torej vidite prihodnost?

V virtualni resničnosti, da vsi postanemo avatarji, smo v nekem namišljenem prostoru in vsi nosimo maske, kar bi mi bilo še kar všeč. To je že del naše sedanjosti in prihodnosti in tu vidim stvari, ki bi me zanimale. Sicer pa mislim, da je vsega enkrat konec, in enkrat bo konec tudi korone. Tako kot se je dogajal nogomet, se bodo dogajali tudi koncerti, je pa res, da se kulture odvadiš, če je ne neguješ. V Jugoslaviji se je včasih po vaseh delalo kulturne domove, da bi umetniki lahko prišli v vsako vas – da se v vsaki vasi lahko odvrti film, se priredita gledališka predstava in koncert. Najprej so se ljudje temu čudili, potem so se tega navadili. Če pet let ne greš v kino, ti še na misel ne pride, da bi šel v kino, le malce začudeno se opomniš: A nismo mi včasih hodili v kino? Kakšna budala sem bil … In tako se bo zgodilo tudi s koncerti in gledališčem. Da si ljudje želijo tja? Ne, si ne, ker so se odvadili. Še huje je, ker sem se tudi sam tega odvadil. Še eno leto naj bo tako, pa se bom požvižgal na oder. Potreboval bom blazno podporo z nasprotne strani. Če si samo jaz to želim, je brez zveze. 

DELITE
Pomakni se na vrh