Aurikuloterapija v praksi

1. Najbolj priljubljena ušesna točka – ŠENMEN ali božanska vrata, vrata duha

Omenjena točka velja za t. i. master točko, saj je najaktivnejša in najbolj povezovalna točka na ušesu. Na Kitajskem so prepričani, da stimulacija točke prinaša nebeško energijo v celotno telo. Uporablja se pri vseh vrstah težav, še posebno pri preobremenjenosti ali stresu ter pri vseh oblikah odvisnosti. Prav tako dviga raven vitalne energije či in zmanjšuje vnetne procese v telesu.

AKTIVACIJA TOČKE: Točko lahko s pritiski aktiviramo tudi sami. S palčko si očistimo uhelj in z vatirano palčko začnemo nežno pritiskati točko. Dihamo globoko in umirjeno ter prisluhnemo svojemu telesu. Ko vdihnemo, pogledamo levo, pri izdihu pogledamo v desno. Že v nekaj trenutkih bomo začutili večjo sproščenost, umirjenost in lahkotnost. Točko lahko stimuliramo večkrat na dan po nekaj minut, še posebno kadar smo napeti, razdražljivi, utrujeni ali zaspani.

2. Ušesna središčna točka ali TOČKA NIČ (point zero)

Točka velja za geometrijsko in fiziološko središče ušesa, ki se usklajuje s solarnim pleksusom. Zato velja, da nam stimulacija omenjene točke povrne homeostatično ravnovesje. Uravnava torej naše ravnovesje notranje energije, povečuje možgansko aktivnost, delovanje notranjih organov in uravnava hormonsko stanje. Točka neposredno ni povezana s specifičnim notranjim organom, temveč vpliva na telo kot celoto. Podpira in povečuje tudi aktivnost drugih ušesnih točk ter velja za točko, ki lahko telo povrne v stanje, kakršno je bilo v maternici. Tako se veliko uporablja pri zdravljenju motenj, kot so travme, povezane z rojstvom, in pri boleznih, ki prizadenejo novorojenčke. Naše notranje organe točka nadzira z dejavnostjo perifernega živčevja.

V kombinaciji s točko šenmen se uporablja za skoraj vse zdravstvene težave, velikokrat tudi pri bolnikih, ki trpijo za rakom debelega črevesja.

*Priporočljivo je, da točke s pritiski stimuliramo trikrat na dan od dve do pet minut, odvisno od težave. Za večji učinek lahko točke masiramo posamično, vsako po dve minuti na obeh ušesih hkrati. Apliciranje je mogoče na obeh ušesih ali posamično, pri čemer začnemo z ušesom, ki velja za dominatno, to pa je odvisno od tega, ali smo desnični ali levični. Kadar izvajamo terapijo na enem ušesu, potem apliciranje izvajamo izmenično na enem in drugem uhlju. Po treh dneh se zrnca ali magnetki odstranijo in nanesejo na drugo uho.

DELITE
Pomakni se na vrh