Farmacevtska družba Sanofi: Prevzem vreden več milijard evrov

cepivo

Francoska farmacevtska družba Sanofi, ki je doslej pri razvoju nove generacije mRNA cepiv zoper covid-19 zaostajala za konkurenti, bo kupila ameriško biotehnološko podjetje Translate Bio, specializirano za to tehnologijo. Posel je vreden 3,2 milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov), so sporočili iz francoskega farmacevtskega velikana.

Sanofi sicer že sodeluje s Translate Bio, doslej pa je pri razvoju cepiv zoper covid-19 zaostajalo, tako da so ga Pfizer-BioNTech in Moderna močno prehiteli, poročajo tuje tiskovne agencije.

Junija so v podjetju pojasnili, da bodo z vzpostavitvijo centra odličnosti v tehnologijo mRNA investirali dve milijardi evrov. V tej luči so napovedali 400 zaposlitev v laboratorijih v ameriškem mestu Cambridge in francoskem mestu Marcy-L’Etoile blizu Lyona.

Tehnologija mRNA temelji na informacijski RNK, ki v človeških celicah ustvari protitelesa, posebej prilagojena koronavirusu. Razvijanje tradicionalnih cepiv zahteva več časa, saj vključuje razvoj oslabljene oblike patogena. Sanofi se je sprva lotil prav razvoja cepiva po stari tehnologiji, zdaj pa želi nadoknaditi zamujeno in novo tehnologijo uporabiti prek meja pandemije covida-19.

DELITE
Pomakni se na vrh