INTERVJU: Iris Mulej o okroglem jubileju in materinstvu

Manekenka Iris Mulej je pred kratkim dopolnila 40 let. Za rojstni dan si je privoščila električni skiro Bitd, ki si ga je vsekakor zaslužila, saj pravi, da v zadnjih letih sicer kupuje samo stvari za otroka. Z Iris smo se pogovarjali o zabavi, ki jo je imela skupaj z mamo, pa tudi o tem, kaj sicer počenja, saj se v zadnjem času ni prav veliko pojavljala v javnosti, saj si je ustvarila dom v Črni gori.

Obe z mamo sta letos imeli okrogli jubilej. Verjetno ste imeli pravo slavje, kajne?

Praznovali smo v manjši družbi, na prekrasni lokaciji hotela Bled Rose ob Blejskem jezeru. Odločila sem se, da gremo v Slovenijo prav v času, ko imava obe rojstni dan (jaz 19., mami pa 20. junija), zato je tudi padla ideja, da bi praznovali skupaj. Ker pa je za organizacijo potreben čas, sem vse prestavila za en teden, tako da smo slavili z zamudo. Še posebej všeč mi je bilo, da imajo za hotelom prekrasen travnik, ki je umaknjen od ceste, kar je odlično za vse mamice z otročki. No, ta travnik so lepo opremili z otroškimi šotori, velikimi plišastimi medvedi in baloni, tako da smo mamice v miru uživale v okusni hrani in klepetu. Seveda smo tudi tekale za otroki, ampak manj, kakor če bi bili nekje zaprti in omejeni s prostorom.

Se še veselite rojstnih dni ali vas leta že skrbijo?

Popolnoma nič se ne sekiram in sem pozitivno presenečena nad sabo, ker sem bila, ko sem bila mlajša, prepričana, da bom leta skrivala pred javnostjo, saj je to nekako moderno. Veliko zvezdnic na primer ne želi povedati, kateri rojstni dan praznuje, ali pa deset let praznujejo »isto leto«. Ena izmed njih je celo na moje vprašanje, ko sem jo vprašala, koliko je stara, skorajda užaljeno odgovorila: »Žensk pa tega ne sprašujemo!« Bila sem kar malce presenečena, ampak v redu, vsak ima pravico do »skrivanja svojih let« … Se mi pa zdi to slabo in negativno sporočilo mladim dekletom. Bodite ponosne na vsako svoje leto, če berete zdaj te besede, kajti če boste ve spoštovale svoja leta, svojo starost, izkušnje v življenju, vas bodo tudi drugi! Zame je moja štiridesetica le majhna številka, saj smo na tem planetu in v tem življenju ljudje le kratek čas, in kar naredimo v tem času za svojo zavest in duhovno rast, je tisto, kar zares šteje. In na »previdno vprašanje« organizatorjev zabave, kaj naj napišejo glede let na torto, sem rekla: »40, seveda, da se vidi!« Ker ne skrivam let in sem ponosna na vsako posebej izmed teh štiridesetih!

Kaj sicer počenjate te dni?

To, kar običajno: ukvarjam se z otrokoma, skrbim za dom in svoje delo, ker je poletje, pa smo veliko tudi na plaži ali doma na bazenu … Poletne dopustnike dneve preživljamo kar od doma. Zaradi korone zdaj ne potujemo, saj se ne strinjam z ukrepi testiranj in nošenja mask, tako da lepo uživamo na črnogorski obali – morje in plaže imajo krasne in nič nam ne manjka. Del počitnic pa je bil za nas z otrokoma tudi nekaj tednov v Sloveniji pri babici, moji mami. Z otrokoma gremo radi tudi naokoli s skiroji.

Česa sta se otroka nazadnje naučila in s čim sta vas presenetila?

Isabella se zdaj z mano uči pisanja številk, iz vrtca pa mi nosi nove besede, ki jih piše v ruščini, v cirilici … Tako da me preseneča, kako preprosto to pelje. Doma jo jaz učim naše, slovenske abecede, iz vrtca pa pride z vedno novimi ruskimi besedami in črkami in dojema vse skupaj kot nekaj istega … Ne znam razložiti, pač nikoli ne omeni, glej, mami, v vrtcu pa pišemo in govorimo to tako in tako, temveč kratko malo preklopi. Doma slovensko, v vrtcu rusko. Hodi namreč v zasebni mednarodni ruski vrtec. Arron pa je ravno v obdobju, ko skorajda vsak dan preseneti s kakšno novo besedo in je najbolj prisrčen čebljalček. (nasmešek)

Bi rekli, da vam gre starševstvo bolje od rok, ker je bila vaša mama rejnica in ste imeli vedno okoli sebe otroke?

Hmmm, mogoče. Mislim pa, da je to bolj stvar posameznika, koliko si sam želi pravilno pristopiti k vzgoji otroka. Mi je pa mami v veliko pomoč, ko se na primer pogovarjava o vzgoji in sem v določenih obdobjih z otrokoma pred izzivi. Takrat mi zna mami zelo dobro svetovati, saj ima res veliko izkušenj.

Kaj vam je pri materinstvu najtežje in zaradi česa ste najbolj veseli, da imate otroke?

Najtežje mi je, kadar moram eno in isto stvar povedati 100-krat in kadar začnem zato vpiti na otroka. To mi je res najbolj grozno in potem vedno krivim sebe, zakaj nisem potrpežljivejša do njiju in da ne smem kričati!

Sicer pa sta otroka in materinstvo zame nekaj najlepšega v življenju in tega ne bi zamenjala ali spremenila nikoli in za nič na svetu! Vsak dan se zavedam, kako srečna sem, da ju imam, in zaradi njiju bolj živim za majhne trenutke, življenje bolj doživljam globoko, ne tako površinsko, kot sem ga pred njima.

Kako otroci vplivajo na romantiko? Si z dragim vzameta čas zase?

Uh, premalo!

Ali še vedno skrbite zase ali imate zdaj tudi dneve, ko se ne utegnete niti dobro počesati?

Točno tako je, kot pravite: pridejo dnevi, ko si samo spnem lase v figo (najbolj znana frizura mam) in večino stvari, kar se tiče nege (razne kreme za telo, obraz, lase, nohti …), opravim v miru, ko otroka spita.

DELITE
Pomakni se na vrh