Šisandra – zelišče petih okusov, ki podaljšuje življenje, in pomemben afrodiziak

Schisandra chinensis ali po kitajsko vu vej dzi (五味子) je prva rastlina, ki bi jo zdravniki tradicionalne kitajske medicine (TKM) uporabili za okrevanje po hujši bolezni ali operaciji. Zel je bila prvič omenjena v Klasiki zeliščne medicine (Shénnóng Běn Cǎo Jīng) v 1. stol. n. št., tako da z gotovostjo lahko trdimo, da se šisandra v TKM pojavlja več kot 2000 let. V Klasiki zeliščne medicine je napisano, da podaljšuje leta življenja brez vidnega staranja.

Kaj ime šisandra pomeni v kitajščini?

Kitajsko ime vu vej dzi pomeni jagoda petih okusov. Šisandra je edino zelišče v kitajski medicini, ki vsebuje vseh pet okusov. Ovoj jagode je sladek, njeno meso je kislo, semena so pekoča in grenka, zdravilni tonik, ki se dela iz njih, pa slankast. Če zelišče vsebuje vseh pet okusov, pomeni, da hrani vseh pet elementov v telesu: zemljo, kovino, vodo, ogenj in zrak, kar pripomore k zdravljenju celotnega telesa.

Šisandra krepi pljučno energijo

Lahko jo uživamo ob prehladih in kašlju, saj pomaga sprostiti napetost v prsnem košu. Stanjša sluz v pljučih, tako da jo lažje izkašljujemo. Ker so pljuča odgovorna za imunski sistem v telesu, krepi odpornost organizma. Blagodejno deluje tudi na kožo, še posebej pri dolgotrajnih težavah, kot je luskavica ali ekcem. Krepi jetra in jih čisti ter tako čisti toksine iz celotnega organizma. Zaradi teh lastnosti je odlična pri dolgotrajnem zdravljenju s kemičnimi zdravili in obsevanju telesa ter pri zastrupitvi s težkimi kovinami. Ker so jetra povezana z očmi, nam pomaga tudi zbistriti pogled. Nekateri uživajo jagode tudi za krepitev jeter pri hepatitisu. Zaradi velikega števila antioksidantov in razstrupljevalnega učinka jo veliko uporabljajo bolniki z rakom.

Krepi ledvice in je sestavni del naravnih viager

Ker vpliva na ledvice, nam šisandra pomaga pri krepitvi energije in življenjske vitalnosti, ki nam je velikokrat primanjkuje po boleznih in raznih operativnih posegih. Zaradi krepitve ledvic je šisandra znan afrodiziak za moške in sestavni del naravnih viager. Ker pa vpliva tudi na krčenje maternice, jo kot afrodiziak uporabljajo tudi ženske. Uporabljajo jo tudi pri menopavzalnih težavah, še posebno pri prekomernem potenju in osteoporozi. Ne sme pa se je uporabljati v nosečnosti, razen pod strogim zdravniškim nadzorom pri porodu, ravno zaradi učinka krčenja maternice.

Šisandra tonificira srce

Predvsem šisandra slovi po tem, da tonificira srce in vpliva na centralni živčni sistem ter s tem pomirja telo. Posledično zmanjšuje stres in zdravi prizadetost telesa zaradi daljšega izpostavljanja stresu. Uporabljajo jo pri zdravljenju depresije in tesnobe. Pomaga zdraviti vse težave s kardiovaskularnim sistemom. Uživa se tudi ob nespečnosti, vrtoglavicah, raznih vnetjih v telesu in za nižanje krvnega sladkorja. Raziskave so pokazale, da lahko blaži hiperaktivnost in posledice Alzheimerjeve bolezni.

Previdnost pri uporabi

Iz šisandre pridelujejo vino, zdravilne tonike, sokove, lahko jo uporabljamo za čaj. Vendar pa moramo biti kot pri vsakem zelišču s šisandro previdni. Nekateri jo lahko jedo vsak dan nekaj let, drugim pa lahko že krajše obdobje jemanja poruši še tisto ravnovesje v telesu, kar ga je bilo. Vedeti je treba tudi, s katerimi zelišči se lahko kombinira za pravi učinek. Zato se pred uporabo šisandre vedno posvetujte z vašim zdravnikom tradicionalne kitajske medicine.

Dao TKM

 

DELITE
Pomakni se na vrh