KNJIGE: Vse za boljše počutje in boljše zdravje

Koliko veste o tem, kakšno hrano uživate? Bi radi kuhali zdravo, a nimate veliko časa? Vas mika, da bi imeli svoj vrt, saj je kupljena hrana vse slabše kakovosti? Koliko kolesarskih destinacij poznate? In ali bi radi izboljšali svoje počutje, svoje življenje? V tem primeru vam bo katera od spodnjih knjig prišla nadvse prav!

Carlos Rios: Uživaj pravo hrano

Pred časom so na televiziji predvajali dokumentarec o tem, kako se hranijo v Mehiki. Uh … Ne samo da ljudje najraje izbirajo predelano hrano, ampak je ta po navadi v revnejših predelih tudi edina dostopna. Ni čudno, da imajo tamkajšnji prebivalci cel kup zdravstvenih težav. In ni čudno, da avtor te knjige pravi, da ne jemo prave hrane, temveč izdelke, ki so nam jih postavili pred oči! V knjigi boste izvedeli osnove t. i. realfoodinga, življenjskega sloga, katerega namen je iz prehrane pregnati močno predelana živila, in praktične nasvete, trike in recepte za preprostejše, hitrejše in bolj zdravo prehranjevanje. To znanje bi morali imeti vsi!

Igor Drnovšek: Najlepše stvari so blizu 

V zadnjem letu smo pogrešali izlete čez mejo, zato teh 42 doživetij po državah, s katerimi si Slovenija deli mejo (Hrvaška, Italija, Avstrija, Madžarska), ponuja izvrstno priložnost, da spoznamo kraje, zbrane v knjigi, do katerih pridemo v dveh do štirih urah vožnje, tako da so primerni za (podaljšan) konec tedna. Avtor predlaga ideje za dodatna raziskovanja in dejavnosti, s QR-kodami pa si boste na poti pomagali do podrobnejših informacij. Za lažje odločanje je na koncu preglednica izletov. Uživate lahko tako v zdravilnem blatu in žveplu kot dinozavrih, podzemnih jezerih, kostanju in še in še.

Jamie Oliver: Vegi

Angleškega zvezdniškega kuharja Jamieja Oliverja že dolgo poznamo. Zato tudi vemo, da ima rad meso. Vendar Jamie pravi, da so lahko tudi vegetarijanske jedi izjemno okusne, pa tudi nasitne. Ker zaradi hitrega tempa danes mnogi jemo premalo zelenjave, so njegovi recepti izvrstna priložnost, da obogatimo jedilnik. Hrustljavi cvetačni katsu, vegi čili, slastni in nasitni gumbo … – to je samo nekaj od jedi, ki jih najdete v tej čudoviti (tudi vizualno) knjigi s preprostimi in okusnimi obroki.

Jerneja Jošar: Ekološko vrtnarjenje za vsakogar

Jerneja Jošar je znana poznavalka vrtnarjenja, ki je s svojimi knjigami (pa tudi z delavnico v vrtnariji) že marsikomu pomagala pri prvih korakih na vrtičku. Tokrat se posveča ekološkemu vrtnarjenju, ta priročnik pa je celovit popis avtoričinega znanja in védenja. Poleg izčrpnih opisov knjigo krasi več kot 200 fotografij, tako da boste zlahka usvojili načrtovanje in ureditev zelenjavnega vrta, izbor semen, pripravo sadilnih mest in sadik, čas setve posameznih zelenjadnic, naravno preprečevanje bolezni, zatiranje najpogostejših škodljivcev ipd.

Dr. Emily Nagoski in dr. Amelia Nagoski: Izgorelost

O izgorelosti je bilo v zadnjih letih napisano že veliko knjig. Pandemija je sicer za nekaj časa umaknila to temo, zdaj pa so številni še bolj izčrpani, saj so morda morali nadomestiti učitelje ali kakšnega sodelavca. Ta knjiga je torej prišla ob pravem času. V njej pa ne boste našli samo razlage, kaj izgorelost sploh je, ampak vam bo pojasnila, zakaj ženske izgorelost doživijo drugače od moških. Najpomembnejše pa je, da ponuja znanstveno podprt načrt, ki ženskam pomaga zmanjšati stres, obvladovati čustva in živeti bolj radostno. S to knjigo boste torej dobile recept za lepše življenje!

DELITE
Pomakni se na vrh