Cilji Agende 2030 ne bodo doseženi brez pomembne udeležbe mladih

mladostniki

Letošnja tema mednarodnega dneva mladih, ki ga bomo obeležili v četrtek, je preoblikovanje prehranskih sistemov: inovacije mladih za zdravje ljudi in planeta. S tem ZN poudarjajo, da cilji Agende 2030 ne bodo doseženi brez pomembne udeležbe mladih. Po svetu se bodo zvrstili številni kulturni dogodki in srečanja politikov z mladimi.

Da je mladim treba omogočiti večjo stopnjo soudeležbe in vključevanja v procese odločanja ter prostore, ki podpirajo aktivno državljanstvo mladih, so prepričani v Uradu RS za mladino. V tem duhu so kot predsedujoči za področje mladine med slovenskim predsedovanjem Svetu EU v ospredje postavili državljanske prostore za mlade, kjer so jim zagotovljene vse človekove pravice.

Direktorico urada Dolores Kores veseli, da so tudi prizadevanja urada po vseh teh letih dobila priložnost, da v praksi dokažejo, da so mladi danes pomemben del družbe na vseh nivojih odločanja, je dejala za STA.

Ob tem je spomnila na nedaven izjemen uspeh pobude mladih za referendum o vodah. “Prvič v zadnjih tridesetih letih so se mladi tako množično in uspešno postavili v bran neke odločitve za javno dobro, se predstavili kot aktivni državljani in tista socialna skupina, ki ji je mar za javne zadeve in politične odločitve,” je poudarila.

Vse več mladih se zaveda svojega vpliva na potrošnjo

Poleg preoblikovanja prehranskih sistemov je tokratna vodilna tema mednarodnega dneva mladih tudi sledenje ciljem Agende 2030 vključno z zmanjšanjem revščine, socialne vključenosti, skrbi za zdravje ter ohranjanjem biotske raznovrstnosti ter blažitvijo podnebnih sprememb.

Na Mladinskem svetu Slovenije ugotavljajo, da se vedno več mladih zaveda, da s svojo potrošnjo lahko vplivajo na svet v mnogo večji meri kot se to morda zdi na prvi pogled. “Ugotovitev, da lahko že samo kot potrošniki s premišljeno izbiro izdelkov veliko pripomoremo k ohranjanju planeta, je prvi korak do varovanja našega planeta. Čas epidemije pa nam je pokazal tudi pomembnost čim bolj lokalnih oskrbovalnih sistemov,” je za STA povedal predsednik Mladinskega sveta Slovenije Miha Zupančič.

Meni, da je prav, da kot družba postajamo vedno bolj pozorni na ogljični odtis. S tem, ko kupujemo lokalne izdelke, kot pravi, ne samo, da skrbimo za naš planet, hkrati podpiramo tudi slovenske pridelovalce in tako skrbimo, da ob naslednji izredni situaciji ne bomo odvisni le od uvoza hrane. “Mladi smo eden izmed glavnih pobudnikov sprememb za bolj trajnostno naravnano življenje. Prav bi bilo, da smo tudi slišani in da se kot družba zedinimo vsaj pri varovanju našega planeta,” je bil jasen Zupančič.

Mladi na trgu dela prevečkrat soočeni s kršitvami

V Sindikatu Mladi plus ob letošnjem dnevu mladih izpostavljajo predvsem položaj mladih na trgu dela, ki so vse prevečkrat soočeni s kršitvami. Predsednica sindikata Tea Jarc je za STA pojasnila, da se to dogaja, ker mladi velikokrat ne poznajo svojih pravic in sprejmejo tisto, kar jim delodajalec predstavi, pri čemer velikokrat krši delavske pravice.

“Ravno prejšnji teden smo prevzeli primer 20 mladih, ki so se srečali s kršitvami mariborske univerze, kjer so sodelovali na projektih fakultete za logistiko, potem pa se je univerza premislila glede njihovega plačila,” je povedala.

V letošnjem letu so sicer na Sindikatu Mladi plus več kot 60 mladim svetovali s pravno pomočjo in pravnim zastopstvom. Zato je po njenih trditvah izjemno pomembno, da se mladi zavedajo svojih pravic, jih spoznajo in se v primeru kršitve obrnejo na pristojne institucije.

Število mladih se zmanjšuje

V Sloveniji se je delež mladih v zadnjih treh desetletjih zmanjšal – z 22,5 odstotka na 14,7 odstotka. Ob popisu leta 1991 je bilo mladih, starih med 15 in 29 let 429.800, v začetku tega leta pa jih je bilo 310.600.

Po izračunih Zavoda RS za zaposlovanje je stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji v maju znašala 7,7 odstotka. Med mladimi aktivnimi prebivalci, starimi od 15 do 24 let, je bilo registriranih brezposelnih 13,8 odstotka, kar je šest odstotnih točk nad povprečjem celotne populacije.

DELITE
Pomakni se na vrh