Namčija: Ukinitev brezplačnih testiranj na novi koronavirus

testiranje

V Nemčiji so se vlada in dežele dogovorile, da bodo 11. oktobra ukinile brezplačne hitre teste na novi koronavirus. Izjema bo veljala za tiste, ki se ne smejo cepiti ali za njih ne velja priporočilo, naj se cepijo, med njimi nosečnice in mlajše od 18 let. Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj pozvala vse, ki imajo možnost, naj se cepijo.

Merklova je na novinarski konferenci po srečanju poudarila, da je sedaj na voljo dovolj cepiva, državljani pa naj to izkoristijo. To je po njenem prepričanju prispevek za skupnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kanclerka in ministrski predsedniki dežel so k sodelovanju povabili tudi delodajalce, ki da naj podprejo svoje zaposlene, ki se želijo cepiti.

Za uvedbo plačljivih testiranj so se dogovorili, ker se je do sedaj že vsak prebivalec imel možnost cepiti, država oz. davkoplačevalci pa ne morejo trajno nositi bremena stroškov vseh testiranj, poroča portal informativne oddaje Tagesschau.

Odpravo brezplačnih testiranj je že pred tem predlagal minister za zdravje Jens Spahn. Do načrta so sicer kritični v socialnih združenjih, saj da bo to najbolj prizadelo revnejša gospodinjstva, ki bodo odrezana od javnega življenja.

Merklova in voditelji zveznih dežel so se strinjali tudi o drugih omejitvenih ukrepih za jesen in zimo. Med drugim so podprli predlog o omejitvah za necepljene. Že v avgustu bodo dostop do večine storitev dovolili le cepljenim, prebolelim ali testiranim osebam. To bi med drugim veljalo za obiskovalce v bolnišnicah in domovih starejših ter za fitnese, frizerske salone in notranje prostore restavracij. V primeru nizke incidence okužb bi lahko dežele odpravile to pravilo.

V Nemčiji je trenutno v celoti cepljenih okoli 55 odstotkov prebivalstva. Za učinkovito omejitev širjenja novega koronavirusa bi moral biti ta delež znašati skoraj 80 odstotkov, piše dpa.

Na včerajšnjem srečanju so se udeleženci tudi strinjali glede oblikovanja kriznega sklada v višini 30 milijard evrov za pomoč prizadetih v smrtonosnih poplavah na zahodu Nemčije v sredini julija.

DELITE
Pomakni se na vrh