Vulkan Etna po pol leta povečane aktivnosti višji

Etna

Jugovzhodni krater vulkana Etna na Siciliji je po pol leta povečane aktivnosti višji in po novem meri 3357 metrov nadmorske višine, so sporočili iz italijanskega inštituta za geofiziko in vulkanologijo (INGV). S tem je postal najvišji aktivni vulkan v Evropi še višji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najmlajši in najbolj aktiven krater Etne še naprej raste. Inštitut je novo višino potrdil s pomočjo satelitskih fotografij, ki so pokazale, da je jugovzhodni krater prerasel doslej rekordno višino starejšega severovzhodnega kraterja, so sporočili iz INGV. “Etna ima sedaj nov vrh,” piše na spletni strani inštituta.

Od sredine februarja so zabeležili okoli 50 primerov izbruhov pepela in lave, zaradi česar se je vidno spremenila podoba vulkana.

Severovzhodni krater Etne je dosegel rekordno višino 3350 metrov leta 1981, leta 2018 pa se je njegova višina zaradi podora robov znižala na 3326 metrov.

Vulkan vse od februarja bruha pepel in dim, okoliških krajev pa ne ogroža. Oblasti na Siciliji ocenjujejo, da so do julija očistili že 300.000 ton pepela. Ta povzroča težave predvsem v prometu in kmetijstvu.

DELITE
Pomakni se na vrh