Francija: Končuje se brezplačno testiranje na novi koronavirus

Od okvirno sredine oktobra bodo tudi v Franciji ukinili brezplačno testiranje na novi koronavirus, je včeraj sporočil tiskovni predstavnik vlade Gabriel Attal. Izjema bodo testiranja, na katera bodo prebivalce napotili zdravniki.

Kot je pojasnil Attal, se je vlada odločila za ukinitev brezplačnega testiranja tudi na podlagi odločitev, ki so jih v tej smeri sprejele nekatere druge evropske države. Testi ne preprečujejo potrebe po bolnišničnem zdravljenju in širjenja okužbe, je še pojasnil odločitev po posebnem zasedanju ministrov, namenjenem trenutni zdravstveni krizi.

Namero ukinitve brezplačnega testiranja je že sredi julija naznanil predsednik države Emmanuel Macron. Danes je ob začetku zasedanja ministrov vztrajal, da gre za “zelo preprost cilj – cepljenje vseh Francozov, ki so lahko cepljeni.”

Glede na uradne podatke je približno 67 odstotkov prebivalcev Francije že prejelo vsaj en odmerek cepiva, 56 odstotkov je polno cepljenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V prizadevanjih za okrepitev cepljenja v državi je podobno odločitev v torek sprejela tudi Nemčija, kjer nameravajo brezplačne teste ukiniti 11. oktobra. V Sloveniji bodo hitri antigenski testi na novi koronavirus že od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine, za večino pa ne več.

Po podobni poti namerava tudi Švica, kjer je včeraj vlada predlagala, da od oktobra testi ne bi bili več brezplačni. Spremembo morajo potrditi še predstavniki kantonov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

DELITE
Pomakni se na vrh