NIJZ starejše od 50 let posebej pozval k cepljenju

cepljenje

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je zaradi epidemiološke situacije v dogovoru s cepilnimi centri in ministrstvom za zdravje pripravil poziv k cepljenju proti covidu-19 osebam nad 50 let. Kot so zapisali na NIJZ, je zanje še posebej pomembno, da so v čim večji meri zaščiteni, saj gre za skupino z večjim tveganjem za težji potek bolezni.

Po navedbah inštituta so jih k pripravi vabil pozvali na ministrstvu za zdravje, podatke o tistih, ki še niso bili cepljeni in njihove kontaktne podatke pa so pridobili iz Centralnega registra podatkov o pacientih, in sicer na podlagi zakona o zbirkah s področja zdravstvenega varstva.

Splošna uredba o varstvu podatkov ob upoštevanju določenih omejitev dopušča možnost obdelave osebnih podatkov za druge namene od tistega, zaradi katerega so bili zbrani. V tem primeru gre zgolj za pošiljanje vabil osebam, ki še niso bile cepljene, zaradi zaščite življenjskih interesov posameznika oziroma javnega interesa.

Pandemija covida-19 je korenito spremenila naša življenja in cepljenje je v tem trenutku po navedbah NIJZ najbolj učinkovit ukrep za njeno uspešno zajezitev. Cepljenje predstavlja najboljšo zaščito pred covidom-19 ter težavami, tveganji in posledicami, ki jih bolezen prinaša. “S cepljenjem bo vsak izmed nas prispeval ne le k zaščiti sebe in drugih, temveč tudi k rešitvi izjemno velikega problema, ki že predolgo hromi naša življenja,” so zapisali.

V prihajajočih mesecih lahko ponovno pričakujemo intenzivnejše kroženje novega koronavirusa med populacijo, predvsem bolj nalezljive različice delta, zato je odločitev za cepljenje proti covidu-19 izjemno pomembna, poudarjajo na NIJZ. Kot dodajajo, se virusom lahko okuži vsak, bolezen pa je še zlasti tvegana pri nekaterih skupinah prebivalstva, med katere spadajo tudi starejši od 50 let.

DELITE
Pomakni se na vrh