Ruski predsednik Vladimir Putin zaskrbljen nad obsegom naravnih katastrof v državi

Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes obseg naravnih katastrof, ki so letos prizadele Rusijo, opisal kot “neprimerljiv”. Lokalne oblasti je pozval, naj bodo pripravljene iz območij, ki so jih prizadeli gozdni požari, evakuirati še več ljudi in jim zagotoviti finančno podporo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Na jugu Rusije mesečna količina padavin zdaj pade v nekaj urah, na vzhodu pa se gozdni požari v sušnih razmerah hitro širijo,” je na videokonferenci o učinkih sibirskih gozdnih požarov dejal Putin. Zavzel se je za sistematično ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Lokalne oblasti je pozval, naj začnejo oblikovati načrte za obnovo hiš.

Na konferenci so sodelovali voditelji sibirskih regij, ki so jih prizadeli požari, in predstavniki južne regije, ki so jo prizadele poplave.

Strokovnjaki opozarjajo, da se sezona gozdnih požarov v Sibiriji podaljšuje. Zaradi podnebnih sprememb se požari prav tako pojavljajo vse pogosteje in postajajo bolj intenzivni.

Ta teden je Rusija ustanovila nacionalni center za odzivanje v sili in v boj s sibirskimi požari poslala še več gasilcev.

Požari so v letos najbolj prizadeti regiji Jakutija uničili več kot 9,4 milijona hektarjev zemlje.

DELITE
Pomakni se na vrh