Bono iz U2 na sarajevskem filmskem festivalu

bono

Frontman skupine U2 Bono je v nedeljo nepričakovano obiskal filmski festival v Sarajevu. Predstavil je digitalno restavrirano verzijo filma Wima Wendersa Hotel milijon dolarjev, ki ga je na festivalu predstavil že pred več kot 20 leti. V Sarajevu Bona cenijo po tem, da je obsodil nasilje srbskih sil nad prebivalstvom BiH med vojno.

Kot poroča portal Variety, je glasbenik nagovoril polno dvorano narodnega gledališča, pred katerim so se v veliki vročini zbrali njegovi oboževalci, ki so ob čakanju na njegov prihod peli uspešnice U2.

V nagovoru je dejal, da se mu zdi, kot da obstajata dva Sarajeva – resnični in domišljijski, ki je poln navihanosti, zabave in čarovnije. “In zame je še vedno prestolnica soobstoja. To izjemno mesto in ta izjemni festival, ki je skoraj vezivno tkivo med tema dvema Sarajevoma,” je poudaril pevec in borec za človekove pravice.

Zgodovina povezanosti med irskim zvezdnikom in Sarajevom sega skoraj tri desetletja v preteklost, ko ga je ameriški humanitarni delavec seznanil s stisko v Bosni in Hercegovini, kjer je leta 1992 izbruhnila vojna. Leto kasneje, med evropskim delom turneje Zoo TV Tour, so U2 predvajali prenos v živo iz Sarajeva, ki je bil tedaj sredi obleganja.

Bono je nato na povabilo bosanskega zunanjega ministra in prijatelja Muhameda Šaćirbegovića novo leto 1996 preživel v Sarajevu. Takrat se je sestal tudi z bosanskim predsednikom Alijo Izetbegovićem in mu povedal, da ga je užalostila popolnoma pogorela sarajevska narodna knjižnica. Dejal je, da bi v njej rad priredil koncert, vendar so mu to odsvetovali, saj je bilo zaradi nevarnosti streljanja zbiranje množic še prenevarno. Tako je v povojnem Sarajevu prvič nastopil septembra 1997, v okviru svetovne turneje U2.

Leta 2000 je na šesti ediciji sarajevskega filmskega festivala predstavil Hotel milijon dolarjev, za katerega je napisal glasbo in sodeloval pri scenariju. Letos je Wendersa, ki je za režijo prejel berlinskega srebrnega medveda, imenoval za “velikana kina”, spomnil pa je tudi na producenta istoimenskega albuma Hala Willnerja, ki je lani umrl zaradi posledic covida-19: “Če v glasbi čutite nekaj malenkost posebnega, čutite duh Hala Willnerja.”

Wenders je v petek na otvoritveni slovesnosti prejel častno nagrado srce Sarajeva, opozoril pa je tudi na preskromno Bonovo trditev, da ima sam kot soscenarist le “majhno pisno zaslugo” v filmu. “Ti si ustvaril zgodbo,” je poudaril.

Bono je sodeloval pri vrsti človekoljubnih projektov in bil tudi pobudnik nekaterih. Velja za glavnega glasnika organizacije Aid for Africa, ustanovil pa je tudi globalno skupino za boj proti revščini in nalezljivim boleznim v Afriki z imenom One.

Sarajevski filmski festival so v prestolnici Bosne in Hercegovine prvič pripravili leta 1995, nekaj mesecev pred koncem štiriletnega obleganja Sarajeva z željo, da bi pomagali pri revitalizaciji civilne družbe in ohranili svetovljanski duh mesta. Od takrat so ga med drugim obiskali Susan Sontag, Milče Mančevski, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Jeremy Irons in Angelina Jolie. Letošnja edicija festivala poteka do 20. avgusta.

DELITE
Pomakni se na vrh