Ljubljana Festival: V znamenju muzikala Chicago

Chicago

V sklopu 69. Ljubljana Festivala bo od danes do 20. avgusta na Kongresnem trgu vsak dan ob 20.30 na programu eden najuspešnejših broadwayskih muzikalov, Chicago. Režiser in koreograf produkcije, ki je nastala posebej za Ljubljana Festival, je Mykal Rand, večkratni gost Ljubljana Festivala. Uprizoritev je opisal kot izjemno barvito in impresivno.

Chicago je eden najuspešnejših broadwayskih muzikalov, ki je po premieri leta 1975 v Gledališču 46th Street doživel nešteto ponovitev in novih produkcij. Leta 2002 je bil tudi posnet film z Renee Zellweger in Catherine Zeta-Jones v glavnih vlogah, ki je bil nagrajen s šestimi oskarji in zlatim globusom za najboljši muzikal.

Muzikal je nastal po istoimenski drami novinarke Maurine Dallas Wattkins, ki so jo navdihnile zgodbe zločink, o katerih je poročala v svoji kolumni. Glasbo in besedilo sta napisala John Kander in Fred Ebb, pod režijo in koreografijo prvotne izvedbe pa se je podpisal Bob Fosse, broadwayski koreograf, ki je poznan po muzikalih, kot so Sweet Charity, Kabaret, Ta vražji jazz.

Sodobne uprizoritve temeljijo na obuditvi muzikala leta 1996 s koreografijo Ann Reinking po Fossovem zgledu. V Ljubljani bo na ogled nova produkcija v režiji in koreografiji Mykala Randa, ki je na festivalski oder že postavil muzikale Jesus Christ Superstar, Briljantina in Lasje.

Rand je na današnji novinarski konferenci izrazil veselje, da ponovno gostuje na Ljubljana Festivalu. Kot je povedal, je želel utelesiti zgodbo Chicaga na svoj način, zato je dovolil glasbi, da ga je vodila pri snovanju. Pri ustvarjanju je želel predvsem ujeti razpoloženje Fossejeve postavitve, nikakor ga ni želel kopirati. Rezultat je precej drugačen muzikal, v katerem sodeluje izjemna zasedba.

Zgodba je sijajen spektakel o jazzovskem Chicagu, polnem intrig, ljubezni, prevar, izdaj, rivalstva in prijateljstva. Glavni junakinji sta naivna Roxie Hart, ki si ne želi nič drugega, kot da bi zaslovela kot plesalka, in že uveljavljena zvezda kabareta Velma Kelly, ki se znajdeta pred sodiščem zaradi umora svojih ljubimcev. S pomočjo prebrisanega odvetnika Billyja Flynna skušata ubežati smrtni kazni, od aretacije do konca sojenja pa postrežeta s številnimi zabavnimi pevskimi in plesnimi točkami, kot so All that Jazz, Hot Honey Rag, Razzle Dazzle, so o muzikalu zapisali pri Festivalu Ljubljana.

Ceili O’Connor, ki igra Roxie Hart, je povedala, da je zelo ponosna, da sodeluje v predstavi ob tako izjemni ekipi. Z Madaleno Alberto, ki v Chicagu igra Velmo Kelly, sta skupaj nastopali v muzikalu Evita. Kot je pojasnila, jo je njena vloga sprva plašila, saj gre za ikonični lik. Velme Kelly in Roxie Hart sta popolnoma kontrastna lika in bolj kot je razumela Velmo Madalene Alberto, bolj se je lahko igrala s svojim likom, je dodala.

Madalena Alberto je povedala, da prihaja s Portugalske, zato ni odraščala z muzikali. Chicago je bil prva glasbena zgoščenka, ki jo je imela, zato je glasbo zelo dobro poznala. Vloga sama jo je sprva plašila, nato pa je spoznala, da jim je dovoljena svoboda, da raziskujejo znotraj sebe, čeprav gre za ikonični muzikal.

V vlogi Billyja Flynna nastopa Gregory Haney, “Mame” Morton Johnnie Fiori, Amosa Harta Alastair Brookshaw in Mary Sunshine Jordan Lee Davies. Scenograf je Jason Denvir, kostumograf James Maciver.

Direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek je povedal, da je umestitev muzikala na program predstavljala precejšen izziv, saj v času, ko so sestavljali program festivala, ni bilo letalskih letov med Londonom in Ljubljano, pa tudi cepljenje se je šele začenjalo. Odločitev, da muzikal postavijo na Kongresni trg, pa se je izkazala za pravilno, saj lahko tako v skladu z aktualnimi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa zagotovijo potrebno razdaljo med obiskovalci predstave in obrazne maske ne bodo potrebne. Ob tem je vse, ki si bodo ogledali predstavo, pozval, naj na prizorišče pridejo nekoliko prej, saj bodo morali preverjati izpolnjevanje pogojev PCT.

Muzikal bo izveden v angleškem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

DELITE
Pomakni se na vrh