EU in ZDA zaskrbljeni: Deklice in ženske v Afganistanu

zenske_afganistan

Evropska unija, ZDA in 18 drugih držav so danes v skupni izjavi izrazile zaskrbljenost zaradi deklic in žensk v Afganistanu, predvsem glede njihove pravice do izobraževanja, dela in svobodnega gibanja. Talibane pozivajo, naj zagotovijo njihovo varnost, so sporočili iz Bruslja.

“Zelo smo zaskrbljeni zaradi afganistanskih žensk in deklic, njihovih pravic do izobraževanja, dela in svobode gibanja. Pozivamo vse tiste na položajih oblasti in avtoritete v Afganistanu, naj zagotovijo njihovo zaščito,” piše v skupni izjavi.

Poudarjajo, da si ženske in deklice zaslužijo živeti mirno, varno in dostojanstveno. “Preprečiti je treba kakršnokoli diskriminacijo in zlorabo. Mi v mednarodni skupnosti smo jim pripravljeni pomagati s humanitarno pomočjo in podporo, da zagotovimo, da se sliši njihov glas,” so dodali.

Kot še poudarjajo, bodo pozorno spremljali, kako bodo v Afganistanu zagotavljali pravice in svoboščine, ki so postale integralni del življenja žensk in deklic v zadnjih 20 letih.

Izjavo so poleg EU in ZDA med drugim podpisali še Albanija, Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Kolumbija, Severna Makedonija, Nova Zelandija, Norveška, Švica in Združeno kraljestvo.

DELITE
Pomakni se na vrh