Vlada na novo opredelila dejavnosti, katerih stroške testiranja bo kril proračun

covid19

Vlada je danes spremenila uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, s čimer na novo določa dejavnosti, za katere bo tudi v prihodnje stroške hitrega antigenskega testiranja kril državni proračun, je danes povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Zaenkrat bo zahtevano testiranje enkrat tedensko.

Tako bo tudi v prihodnje državni proračun kril stroške hitrega testiranja za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, v vzgoji in izobraževanju, vključno z visokim šolstvom, in osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode, je povedal Poklukar.

Uredba določa tudi, da se sredstva za samotestiranje učencev 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol ter dijake zagotovi iz državnega proračuna.

Prav tako je vlada spremenila nacionalno strategijo cepljenja. Po novem je predviden tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19. Ta bo v prvi vrsti namenjen imunsko oslabljenim osebam, nato bo sledilo še cepljenje najbolj ranljivih skupin, to so starostniki v domovih za starejše, zaposleni v zdravstvu, sociali in socialnem varstvu, šolstvu in vsi starejši od 60 let.

V strategijo je bilo po priporočilih stroke dodano tudi, da cepljenim osebam ob tveganem stiku ne bo treba v karanteno, če od polnega cepljenja ni preteklo več kot devet mesecev.

Vlada je danes po besedah Maje Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco, tudi za en teden podaljšala odlok o začasni omejitvi zbiranja, o določitvah pogojev vstopa v državo in odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Prav tako je sprejela odlok o začasnih omejitvah, ki za zaposlene v storitvenih dejavnostih še naprej določa tedensko testiranje s hitrimi oz. PCR-testi. Odlok začne veljati 23. avgusta in bo veljal do 29. avgusta. Po današnji odločitvi vlade pa se bodo skladno s spremembami odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom morali vsi nastopajoči na kulturnih dogodkih enkrat tedensko testirati, če niso cepljeni ali preboleli covida-19.

Ob tem je Poklukar znova pozval k čim širšemu cepljenju proti covidu-19. Spomnil je, da bosta decembra minili dve leti, odkar poznamo nov virus, ki je korenito spremenil svet in naša življenja. “Glede na projekcije Instituta Jožef Stefan in potek četrtega vala v Španiji in Portugalskem je jasno, da bo četrti epidemijski val močan. Dejstvo je, da je tukaj in se nam bo zgodil v velikem obsegu,” je opozoril. V prihodnjem tednu se bosta odprla dva nova covidna oddelka v celjski bolnišnici in na Golniku.

Izpostavil je primer domov za starejše, kjer je zelo veliko oskrbovancev cepljenih proti covidu-19. Trenutno so prisotne okužbe v petih domovih, ampak pri nobenem ni težjega poteka bolezni, saj so zadostno precepljeni.

Prvi teden pouka bodo šole delale po t. i. modelu B, je na današnji novinarski konferenci ponovil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. Treba bo dosledno upoštevati nošenje mask, redno prezračevanje, razkuževanje rok in izvajanje pogoja PCT. Vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki niso prebolevniki ali cepljeni, bodo morali enkrat tedensko opraviti hitri test na covid-19. Učenci zadnjega triletja osnovnih šol ter srednješolci bodo tako kot konec lanskega leta morali nositi maske pri pouku, izvajalo se bo tudi prostovoljno samotestiranje.

Poklukar je ob tem pojasnil, da so v pripravi pravne podlage, da se bodo lahko zaposleni v vzgoji in izobraževanju ter tudi v drugih delovnih skupinah, za katere je testiraje obvezno, samotestirali, in sicer prav tako enkrat tedensko. Minister pričakuje, da bi to lahko zaživelo po 6. septembru. A eden od pogojev za to je tudi, da zagotovijo zadostne količine testov za samotestiranje. Medtem ko se bodo otroci in mladostniki še naprej testirali doma, bo mesto samotestiranja za zaposlene določil delodajalec, je dodal.

Minister za zdravje je pojasnil, da bo v izobraževanju, domovih starejših in drugih poklicnih kategorijah, za katere se zahteva pogoj PCT, veljavnost hitrega testa en teden, ker gre tu za presejanje znotraj stalnih mehurčkov. Še naprej pa bo za tiste osebe, ki niso prebolevniki in cepljeni, ostala 48-urna veljavnosti hitrih antigenskih testov za obisk kulturnih prireditev, gostinskih lokalov in prestop meje. V takih situacijah gre namreč za mešanje ljudi iz različnih mehurčkov in so tveganja drugačna, je razložil.

Tudi izvajalci taksi prevozov, avtošol, šol varnih voženj in upravljavci žičniških naprav (pri slednjih osebe, ki pridejo v stik z uporabniki) se bodo odslej testirali enkrat tedensko. Za uporabnike teh storitev – z izjemo taksi prevozov – je 48-urna veljavnost hitrega antigenskega testa in 72-urna veljavnost PCR testa. Uporabniki taksi storitev in javnega potniškega prometa so izjema in testiranje ni obvezno. Prav tako ne za voznike javnega potniškega prometa, kar je veljalo tudi že doslej, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

“Z epidemijo ne bomo opravili čez noč, razmere bodo enkrat boljše, drugič slabše. Najhitreje lahko okužene izločimo iz verige prenosa okužbe s povečano frekvenco testiranja. S samotestiranjem bomo lahko zajeli več okužb. Če se bo epidemija stopnjevala, pa bomo razmišljali tudi o povečani frekvenci testiranja,” je dodal Poklukar.

Po danes objavljenem vladnem odloku o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let. Kljub temu pa sta tako Orehovec kot Poklukar na vprašanja novinarjev pojasnila, da za prihodnji teden svojcem vrtčevskih otrok za vstop v vrtec ne bo preverjanja pogoja PCT, je pa zaželeno, da ga ljudje imajo.

Minister je povedal še, da svetovalna skupina za covid-19 priporoča, da se matura izvede na enak način kot spomladi.

DELITE
Pomakni se na vrh